Application of schema matching methods to semantic web service discovery
Şema eşleştirme yöntemlerinin anlambilimsel web hizmetlerinin aranmasına uygulanması
- Tez No: 181155
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN KESİM ÇİÇEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Web Hizmetleri, Anlambilimsel Web Hizmeti Arama, ŞemaEşleştirme, Otomatik Web Hizmeti Birleştirme, Web Services, Semantic Web Service Discovery, Schema Matching, Automated Web Service Composition
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Web, Internet aracılığı ile birbirine bağlı olarak çalışan hizmetler derlemi olmayolunda ilerlemektedir. Web hizmetlerinin sayısı arttıkça, kullanıcılar için,ihtiyaçlarına cevap verecek servisleri bulmak, süzmek ve tümlemek gittikçezorlaşmaktadır. Bu işlemleri yapmak üzere otomatik teknikler geliştirilmektedir.Servislerin otomatik olarak birleştirilmesinde ilk adım gerekli servislerinbulunmasıdır. Kabul görmüş Web standartlarından biri olan UDDI, Web hizmetleri-nin yayınlanmasını ve bulunmasını sağlar. Ancak UDDI'nın gösterim olanaklarıhizmetlerin, ne sağladığına bağlı olarak aranabilmesi için yetersizdir. AnlambilimselWeb teşebbüslerinden OWL ve OWL-S servislerin sağladıklarına göre aranmasınıvaadetmektedir. Bu tezde OWL-S hizmet belgilerine dayalı olarak yeni bir anlambi-limsel hizmet arama mekanizması gerçekleştirilmiştir. Reklam edilen ve talep edilenservis belgileri, onları tanımlayan OWL ontolojilerine göre eşleştirilmiştir. Öncekiçalışmaların aksine reklam ve isteğin ontolojilerinin aynı olduğu varsayılmamış, ayrıoldukları durumda şema eşleme algoritmaları uygulanmıştır. Şema eşlemealgoritmaları verilen şemalarda birbirine karşılık gelen elemanları bulmaktadır.Ontolojileri eşlemek için anlambilimsel, sözdizimsel ve yapısal şema eşlemealgoritmalarının bir karışımı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Web turns out to be a collection of services that interoperate through theInternet. As the number of services increase, it is getting more and more diffucult forusers to find, filter and integrate these services depending on their requirements.Automatic techniques are being developed to fulfill these tasks. The first step towardautomatic composition is the discovery of services needed. UDDI which is one of theaccepted web standards, provides a registry of web services. However representationcapabilities of UDDI are insufficient to search for services on the basis of what theyprovide. Semantic web initiatives like OWL and OWL-S are promising for locatingexact services based on their capabilities. In this thesis, a new semantic servicediscovery mechanism is implemented based on OWL-S service profiles. The serviceprofiles of an advertisement and a request are matched based on OWL ontologiesdescribing them. In contrast to previous work on the subject, the ontologies of theadvertisement and the request are not assumed to be same. In case they are different,schema matching algorithms are applied. Schema matching algorithms find themappings between the given schema models. A hybrid combination of semantic,syntactic and structural schema matching algorithms are applied to match ontologies.