An investigation on light intensity variation with composite resin depth in dental curing devices
Dental ışın tabancalarında ışık yoğunluğunun kompozit derinliği ile değişimi konusunda bir araştırma
  1. Tez No: 181175
  2. Yazar: AHMET BAHADIR OTARAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT GÜLSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Diş Hekimliği, Bioengineering, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Işınlı Diş Dolgu Cihazı, Kompozit Diş Dolgusu, LED, Işık şiddeti/ Soğurulması / Geçirgenliği, Donma, Dental Curing Light, LED, Dental Restoration Composite, Light IntensityAttenuation / Absorption / Penetration, Polymerization
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada yeni jenerasyon LED ışık kaynaklı bir Işınlı Dolgu Cihazı, yenijenerasyon bir dental kompoziti derin bir dolgu uygulamasında, istenilmeyen yanetkiler oluşmadan tek bir uygulama ile dondurabilir mi, incelendi. Işık şiddetinin yenijenerasyon bir kompozit diş dolgusu içinde 0'dan 8 mm'ye kadar derinlikte 1 mm'likadımlarla, değişimini gözlemlemek üzere, bir deney düzeneği kuruldu. Bilinen enyüksek ışık şiddetine sahip tek bir ticari LED içeren özel bir ışınlı diş dolgu cihazıyaptırıldı.Kompozit içinde ışık eksponansiyel bir eğri ile azalıyor. 4.mm'de ışık şiddetininsadece %15'i kalır iken 5.mm'de bu değer %5'e düşüyor. 20 saniyelik bir uygulamasüresince bu değerler kompositin polymerize olmasına yetmiyor. Kompozit polymerizeolur iken 1 mm dolgudan geçen ışık şiddeti %4 kadar artıyor. Bu olgu 1 mm'de 40s, 2mm'de 72s, 3 mm'de 84 s içinde stabilize oluyor, ki bu da tam polimerizasyonungerçekleştiğini bir göstergesi olabilir. 90 ve 180 s lik daha uzun uygulama süreleriiçinde kompozit 5.5 mm derinliğe kadar sertleşir iken, kompozit kalınlığı arkasındaokunan ışık şiddeti zamanla artmaya devam ediyor (artış oranı 6 mm'de 180 s içinde%482). Sonuçlar yeterli güçte bir ışık kaynağı ile ışığın kompozit içindeki mesafe ilesoğurulması kompanze edilerek daha derin dolgulara gerekli ışık şiddetisağlanabileceği ve tek bir uygulamada derin dolguların gerçekleşebileceği öngörüldü.
Özet (Çeviri)
In this thesis whether a new generation LED light source based Light CuringUnit can cure a new generation Dental Restoration Composite in a deep cavitysituation, by a single application, without adverse effects and save time both for theDoctor and the patient, is investigated.It is observed that the light intensity falls by exponentially in the composite,leaving only 15% of the light entering at the top surface in 4th mm and 5% in the 5thmm. With a given exposure duration of 20s, this proves not enough to polymerize thecomposite at lower levels As the composite polymerizes its opacity decreases to resultin an increase in light intensity on the other side of the material by 4%. Thisphenomenon stabilizes in 40s at 1 mm, 72s in 2 mm, 84s in 3 mm. This may be anindication of full polymerization. When longer cure duration of 90s and 180s isapplied composite polymerizes up to a depth of 5.50 mm, while increase in lightintensity trend behind 6 mm composite thickness continues (482% increase in 180 s)Results indicate that, if a LCU with enough power to compensate the loss in thematerial is used, it may be possible to cure deep restorations in a single application atshorter total duration.