The effects of MS/VDB lesions on behavioral despair and learning and memory
MS/VDB lezyonlarının davranışsal çaresizlik ve öğrenme ve bellek üzerindeki etkileri
- Tez No: 181176
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT GÜLSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: 980-nm diyot laser, elektrokoagülasyon, sinircerrahisi, asetilkolinesteraz, zorunlu yüzme testi, Morris su labirenti, 980-nm diode laser, electrocoagulation, neurosurgery, acetylcholinesterase, forced swim test, Morris water maze
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmanın amacı, medyal septal bölgenin lezyonu ile ortaya çıkan hippokampaldenervasyonun davranışsal çaresizlik ve uzamsal öğrenme üzerindeki etkileriniaraştırmaktı. Bu maksatla medial septum / vertical diagonal band of Broca (MS/VDB)bölgesi sıçan beyninde elektrolitik ve 980-nm diyot laser ile lezyonlanmıştır.Hayvanlardaki davranışsal çaresizlik zorunlu yüzme testi ile uzamsal öğrenme ve bellekise Morris su labirenti ile ölçülmüştür.Lezyonlu hayvanlarda kontrol operasyonu geçirmiş hayvanlara göre hippokampalasetilkolinesteraz miktarında azalma görülmüştür. Hippokampüslerinde düşükasetilkolinesteraz miktarı görülen hayvanlar kontrollere göre ikinci yüzme testindeki artmışhareketsizlik süreleri göz önüne alındığında kötüleşmiş davranışsal çaresizlikgöstermişlerdir. Medyal septal bölgenin lezyonu Morris su labirentindeki genel öğrenmekabiliyetinden ziyade günler içinde öğrenme sürecini etkilemektedir. Bu çalışmadakidavranışsal sonuçların olası motor bozukluklarından kaynaklanmadığı görülmektedir;Morris su labirentinin görünür platformlu denemelerinde ve açık alan testinde lezyonluhayvanlar ile kontrol operasyonu geçirmiş olanlar arasında fark bulunmamıştır.Hippokampüsteki asetilkolinesteraz azalması göz önüne alındığında medyal septalbölgenin elektrolitik olarak lezyonlanu laser ile lezyonundan daha başarılı sonuçlar ortayaçıkarmıştır.Özetle, MS/VDB bölgesinin kalıcı lezyonları sonucunda hippokampüste azalanasetilkolinesteraz miktarı davranışsal çaresizliği kötüleştirmekte ama öğrenmebozukluklarına yol açmakta yetersiz kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to investigate the consequences of hippocampaldenervation in terms of irreversible medial septal area lesioning on behavioral despair andnavigational learning. To that purpose medial septum / vertical diagonal band of Broca(MS/VDB) lesions were achieved electrolytically or with 980-nm diode laser application inthe rat brain. The animals were tested in forced swim test followed a week later by Morriswater maze to assess behavioral despair and navigational ability respectively.Histochemical evaluation revealed lower acetylcholinesterase (AChE) content in thehippocampus of some of the lesioned animals compared to sham-operated control animalsas a functional outcome of MS/VDB lesions. Animals with low AChE content in thehippocampus showed aggravated behavioral despair determined by augmented duration ofimmobility in the second swim test. On the other hand, the temporal learning acquisition inMorris water maze rather than total learning capability is affected by medial septal arealesions. Behavioral findings in the present study appear, not to be due to possible sensory-motor impairments of the lesioned animals since the latter did not differ from the sham-operated controls in the visible platform version of MWM task and open field activity test.Electrolytic lesions appear to be more efficient than laser lesions in terms of AChEdecrease in the hippocampus.In conclusion, reduction of hippocampal AChE content via irreversible lesions ofMS/VDB area aggravates behavioral despair but fails to induce learning impairments inrats.