Mental rotation & mirror image recognition in blinds, blindfolded, and sighted
Görenlerde gözü açık, gözü kapalı ve doğuştan görmeyenlerde zıhınsel döndürme ve ayna görüntüsü tanıma
  1. Tez No: 181184
  2. Yazar: SERKAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Obje Tanıma, Dokunsal ve Görsel Zihinsel Döndürme, Object Recognition, Tactile and Visual Mental Rotation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Zihinsel bilimde incelenen en sık konulardan biri obje tanımada uzaysal bilgininkodlanması ve işlenmesi. Tanımlanan objenin analog mu yoksa önermesel mi(propositional) olduğu tartışması bilim adamları arasında yıllardır süregelen bir tartışmadır.Obje tanımlamada uzaysal bilginin nasıl tanımlanacağını ölçen çalışmaların başındazihinsel döndürme deneyleri gelir. Zihinsel döndürme, döndürülmüş bir objenin zihindeoluşturulan görüntüsünün o objenin daha önce hafızada kaydedilen konumunadöndürülmesi fikrine dayanmaktadır. Doğru cevap verme sürelerinin objeler arasındakiaçıya bağlı olarak değişimlerine bakılarak, ayna görüntüsünü tanımada zihinsel döndürmeişlemi ve bu işlemin objeler arasındaki açıyla değişimi gözlenmiştir. Çalışma görenlerdegözü açık, gözü bağlı ve hiç görmeyenlerde uygulanmıştır. Böylece hem görsel hem dedokunsal obje tanımada zihinsel döndürme kavramı incelenmiş ve zihinsel döndürmekavramının ve ayna görüntüsü tanımanın sadece görsel bilgi tecrübesine dayanıpdayanmadığı da hiç görmeyenlerle yapılan çalışma sonucunda belirlenmiştir. Deneklereönlerine konulan 3 obje arasından hangisinin standart objenin ayna görüntüsü olduğusorulmuştur. Görenler, gözü bağlı ve doğuştan görmeyenler ayna görüntüsünü objelerarasındaki açı farkı gözetmeksizin yüksek doğrulukla bulmuşlardır. Görenlerde ve gözübağlılarda herhangi bir zihinsel döndürme mekanizmasına rastlanmazken doğuştangörmeyenlerde zihinsel döndürme mekanizmasını doğrulayabilecek bulgulararastlanmıştır. Dokuınsal ve görsel obje tanımanın altında yatan yapısal mekanizmadakibenzerlikler ve farklılıkları anlamak için doğruluk, cevap verme hızları, simetri etkisi,lineerlik ve düz konuma döndürme mekanizmaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
How the spatial information is coded and processed is one of the frequentlyresearched subjects in cognitive science. For a rather long time there has been a harddebate about whether the object representation is analogue or propositional. One of thewell-known experiments measuring how the spatial information is recognized is the mentalrotation experiment. Mental rotation is based on the idea that if a shape is presented insome orientation other than its canonical one, the observer might compensate by an act ofmental rotation. The viewpoint dependence in visual and haptic object recognition werestudied analyzing whether the correct response times are changing with the orientationangles of the rotated objects. The experiment was performed on subjects who weresighted, blindfolded and the congenitally blinds. Thus, the tactile mental rotation conceptand whether visual information is required in mirror image recognition and in mentalrotation process were investigated. The subjects were asked which one was the mirrorimage of the standard object among three simultaneous presented stimuli. All three groupsof subjects, sighted, blindfolded, and blinds, were recognized the mirror image of theobjects well regardless of its orientations. However, while the sighted and blindfoldedsubjects did not use mental rotation strategy, the blind subjects reflected mental rotation-like process when they tried to find the mirror image of the standard object. Accuracy,speed of the response times, congruency effect, linearity effect, and uprighting processwere analyzed in the present study in order to discover the common and differentialstructural mechanism underlying tactile and visual object recognition.