Huzurevleri, çocuk yetiştirme yurtları ve rehabilitasyon merkezlerinin dış mekan tasarım yeterliliği ve erzurum örneği
Outside space design sufficiency of nursing homes, children foster care institutions and rehabilitation centers and erzurum case study
- Tez No: 181517
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAHYA BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sağlık bahçeleri, terapi bahçeleri, bahçecilik ve terapi, yaşlıinsanlar, zihinsel engelliler, kimsesiz çocuklar, Healing gardens, therapeutic gardens, gardening and therapy, elderly, disabled, orphans
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu kentte bulunan en değerli kurumlardanbiridir. Kurum, kimsesiz yaşlılara ev sahipliği yapan huzurevi ve bakımevleri, zihinselve fiziksel özürlü çocukları tedavi eden rehabilitasyon merkezleri ile kimsesiz çocuklarasahip çıkan çocuk yuvaları ve çocuk yetiştirme yurtlarından oluşur.Bu kurumlarda tüm grupların sağlıklı bir şekilde yaşamaları ve toplum içerisinde sosyalbir kimlik kazanmaları amaçlanmaktadır.Bu çalışmada Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Erzurum l Müdürlüğünebağlı olan Nenehatun Kız Yetiştirme Yurdu, 7-12 Yaş Grubu ve 0-6 Yaş GrubuZübeyde Hanım Çocuk Yuvası, Atatürk Yetiştirme Yurdu, Özel Uzmanlar DoğuAnadolu Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi 1 ve 2, Şefkat Rehabilitasyon Merkezi,Paylaşım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ile Büyükşehir Belediyesi Bakımevidış mekan çevre düzenlemeleri incelenmiştir.Çalışmada çevre düzeni ile fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişim arasında bir bağlantıkurulmuş, sağlığı olumlu yönde etkileyen çevre düzenlemelerinin özelliklerine yerverilmiş ve dış mekân çevre düzenlemelerinde irdelenmiştir.Çalışma esnasında, kurumlara bizzat gidilerek yerinde incelemeler yapılmış ve tümincelemeler ışığı altında her kurumun puantaj tabloları oluşturulmuştur. Her kurum içinyapılan puanlama sonucunda kurumlar birbirleriyle kıyaslandırılmış ve durumlarıbelirlenmiştir.Sonuç olarak kurumların bahçeleri belirlenen yapısal ve bitkisel tasarım kriterleriyönünden çok yetersiz olduğu tespit edilmiş, elde edilen veriler doğrultusunda her birkuruma ayrı öneri projeleri hazırlanmıştır. Bu kurum bahçelerinin `'sağlıkbahçeleri''kapsamında yeniden düzenlenmesi gereği ortaya çıkmıştır.2006, 168 sayfa
Özet (Çeviri)
Social and Child Protective Services Agency is one of the most valuable institutions inthe city. The Agency?s facilities consist of nursing homes providing care to elderly,rehabilitation centers providing care and education for disabled children, andinstitutional foster homes for orphaned children.The objective of these institutions is to provide a healthy environment andindependence within the society for all groups.In this study, outside space environment arrangements of Nenehatun Girls ProtectiveServices, the Erzurum Provincial branch of Social and Child Protective ServicesAgency, Zübeyde Hanım Children Foster Homes with 0-6 and 7-12 age groups, AtatürkFoster Care Institution, Special Experts Eastern Anatolia Private Education nadRehabilitation Centers, Şefkat Rehabilitation Center, Paylaşım Private Education andRehabilitation Center, Erzurum Great City Municipality Nursing Home is Investigated.A connection between environmental arrangement and physical, mental and socialdevelopment has been established in this study. In addition, features of environmentalarrangements which affect health positively and outside space environmentalarrangements are also reported.During the study, field trips to the facilities were carried out to collect data andinformation, and a scoring card for each one was created. The facilities were measuredand ranked comparatively using the individual scoring cards.As a result, it has been observed that gardens of the institutions are too insufficientinterms of the determined structural and vegetal design criteria. Therefore, under theabove data obtained proposals for improvements have been prepared for eachinstitutions. To conclude, rearrangement of the gardens of these institutions is requiredunder the scope of healing gardens.2006, 168 pages.