SHÇEK'te çalışan öğretmen, psikolog ve hemşirelerin motivasyon ve iş tatmin düzeylerinin incelenmesi
The analysis of job satisfaction of teachers, psychologists and nurses who work at SHCEK
- Tez No: 326162
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT ÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Psikolog, Hemşire, İş Tatmini, Motivasyon
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu araştırmada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (eski adı T.C. Başbakanlık, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK)) İstanbul il müdürlüğü bünyesinde çalışan öğretmen, psiklolog ve hemşirelerin motivasyon ve iş tatminleri araştırılmıştır.İş görenlerin kişisel özelliklerinin, uzmanlık durumlarının, atama biçimlerinin, kıdemlilik durumlarının motivasyon ve iş tatminlerinde bir etken olup-olmadığı, iş görenlerin ?kadrolarının bulundukları yere göre iş tatminleri arasında anlamlı bir farklılık bulunup-bulunmadığı bu araştırmanın temel konusu olarak belirlenmiştir.Genel tarama modeli niteliğindeki bu araştırmada anket tekniği kullanılmıştır. Çalışmada katılımcıların vermiş oldukları cevaplardan elde edilen veriler sosyal bilimler için uygulanan SPSS 16,0 istatistik paket programında değerlendirilerek analize tabi tutulmuştur.Araştırma amaçlarına uygun düşen istatistiki teknikler Tek Yönlü Varyans Analizi Anova, LSD Testi, t-Testi, Kruskal Vallis Testi ve Mann Whitney U testi kullanılarak değerlendirilmiştir.Araştırmada, çalışma evreninin tamamına ulaşılması amaçlanmıştır. İstanbul İli genelinde faaliyet gösteren 56 kuruluş müdürlüğünde görev yapan 152 öğretmen, 75 psikolog ve 118 hemşireden 57 öğretmen, 32 psikolog ve 33 hemşireden gelen anket sonuçları değerlendirilmiştir.Araştırmada elde edilen önemli sonuçlardan bazıları şöyledir. İş görenlerin genelde genç oldukları, meslekte ilerleme, ücret ve sosyal statü konusunda motivasyon ve iş tatmin düzeylerinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Sosyal Hizmet ve Yardım ve sosyal güvenlik konusunda kadın ve erkekler arasında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Yaş frekansında ise 40 yaş üstü çalışanların sosyal güvenlik alanında daha fazla motivasyona sahip olduğu tespit edilmiştir.Sosyal hizmetler değişik kuruluşlarda çalışan iş görenlerin çalıştıkları kuruluşlara göre motivasyon ve iş tatmin düzeylerinin incelenmesinde genel iş tatmini puanında yetiştirme yurdunda çalışanların çocuk yuvaları ve diğer kurumlarda çalışanlardan daha düşük puan aldığı görülmüştür. Yetiştirme yurdunda çalışan iş görenlerin çocuk yuvaları, huzurevleri, toplum merkezleri veya il müdürlüğünde çalışanlardan daha düşük bir motivasyona ve iş tatminine sahip oldukları tespit edilmiştir.Uzmanlık alanlarına göre yapılan değerlendirmede psikolog ve hemşirelerin öğretmenlerden daha yüksek motivasyona sahip oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the motivation and work satisfaction level of teachers, psychologists and nurses working in Istanbul Provincial Directorate of Ministry of Family and Social Policies (old name, Turkish Social Service and Children Protection Institution) is examined.The main topics of this research are defined as follows: Whether personal qualifications, proficiency levels, the way they are assigned to their jobs, and seniority levels have an effect on the motivation and work satisfaction of the employees. Whether there is a significant difference between satisfaction levels based on their staff positions/places Research is made through surveys where general screening method is used.The data derived from the answers of the respondents is analyzed with SPSS 16.0, a statistical tool, that is used especially for Social Sciences.Total universe results are aimed to be achieved through statistical techniques appropriate for the research such as One Way Analysis of Variance, Anova, LSD Test, t-Test, Kruskal Vallis Test and Mann Whitney U Test.The sample consists of 57 teachers, 32 psychologists and 33 nurses among 152 teachers, 75 psychologists and 118 nurses working in 56 institutions in Istanbul.Some important research results are as follows: Employees are generally young. Their motivation about progressing in their job, their salary and social status is low as well as their work satisfaction. There is a significant difference between men and women in terms of social service and aid, and social security satisfaction. Employees over 40 years of age have more satisfaction than younger ones in terms of social security.When the motivation and work satisfaction levels of employees working under different institutions are examined, it is observed that the general work satisfaction scores of employees working in orphanages are lower than the work satisfaction scores of employees working in nurseries and other institutions. It is also observed that the motivation level of employees working in orphanages is lower than the motivation levels of employees working in nurseries, sheltered houses for the aged, centers for family consulting or provincial directorate.Based on proficiency areas, it seen that psychologists and nurses have higher motivation levels than teachers.Key Words : Teacher, Psychologist, Nurse, Job satisfaction, Motivation