Tohumluk şeker pancarı üretiminde biyokontrol etmeni olarak mikroorganizmaların kullanılabilirliği
Availability of microorganisms as biocontrol agent in breeding of sugar beet that is suitable for seed
  1. Tez No: 181564
  2. Yazar: MEHMET SALİH DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MERİH KIVANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Trichoderma harzianum, Fusarium spp, Biyokontrol, Patojen, Antagonist, Trichoderma harzianum, Fusarium spp, Biocontrol, Pathogen, Antagonist
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüzde patojen mikroorganizmaları ortadan kaldırmak için kimyasalilaç kullanımı yaygınlaşmış buna paralel olarak mikroorganizmaların kimyasalilaçlara direnç kazanmaları da artmıştır. Birçok kimyasal ilacın kullanılmasındanistenilen sonuçların alınamaması nedeniyle patojenlerin kontrolünde etkili vebitkilere zararsız olan biyolojik mücadelenin kullanımı büyük önem kazanmıştır.Azotobacter, Bacillus, Pseudomonas ve Aktinomiset türleri ile Trichoderma spp.biyokontrol ajanı olarak kullanılan antagonistler arasındadır. Bu çalışmada,topraktan izole edilen diğer fungusların yanı sıra mikrobiyoloji laboratuvarındadaha önce izole edilmiş olan Trichoderma harzianum izolatlarının, Fusarium spp.B2 ve B2-1 izolatlarına etkileri incelenmiştir. İnhibisyon deneylerinde,Trichoderma harzianum'un 12 farklı izolatı (T15, T4D, Tm2, Tm4A Tm7,Tm8D, Tm10, Tm11, Tm8B, Tm18, Tm20, Tm22) ile toprak kökenli bitkipatojenleri olan Fusarium sp.'nin 2 farklı izolatı olan B2 ve B2-1 kullanılmıştır.Trichoderma harzianum'un en yüksek inhibisyon değeri T15 izolatı ile eldeedilmiş ve tohumluk şeker pancarı fidelerinde Fusarium spp.'den kaynaklanançürümeleri engellemeye karşı test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Because of the increasing rate of chemical usage against pathogenicmicroorganisms, some of the strains are getting resistant to the chemicals in use.On account of the fact that many chemicals are not effective, it has becomeimportant to use a biocontrol method that is effective in the control of pathogenicorganisms and which is harmless for plants. Azotobacter, Bacillus, Pseudomonas,Actinomycetes and Trichoderma spp. are some antagonistic substances which areused as biocontrol agents. In this study, we observed the effects of some fungusthat were isolated from the soil and Trichoderma harzianum strians which arepreviously isolated on Fusarium spp. B2 and B2-1 strains at our laboratory (A.U.Faculty of Sciences, Dept. of Biology, Microbiology Lab). At inhibition tests; 12different strains of Trichoderma harzianum (T15, T4D, Tm2, Tm4A Tm7, Tm8D,Tm10, Tm11, Tm8B, Tm18, Tm20, Tm22) and two different isolate of soiloriginated Fusarium sp. (B2 and B2-1 ) were used. The highest value of inhibitionfor Trichoderma harzianum was obtained by using T15 isolate which was testedto avoid rots caused by Fusarium spp. on sugar beet seedlings in ourexperimental studies.