Hofmann-Td-tipi klatratlar
Hofmann-Td-type clathratus
- Tez No: 181565
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ŞENYEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Siklobütilamin, Konuk Molekül, İnfrared Spektroskopisi, Konak Bileşik, Hofmann-Td-tipi Klatratlar, Cyclobutylamine, Guest Molecules, Infrared Spectroscopy, HostCompound, Hofmann-Td-type Clathrates
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tezde, Ni(CBA)2Hg(CN)4.nG (CBA=C4H7NH2; G=benzen, 1,2-, 1,3-diklorobenzen; n=konuk sayısı) formülü ile belirtilen Hofmann-Td-tipi klatratlarilk kez kimyasal yollardan elde edilmiştir. Elde edilen klatratların infraredspektrumları FT-IR spektrometresi ile (4000-400)cm-1 spektrokopik bölgesindekaydedilmiştir. Bu spektrum bölgesinde ligand molekülün, Hg(CN)4-2 iyonununve konuk moleküllerin titreşim dalga sayıları belirlenmiştir. Ayrıca, yapıya girenkonuk moleküllerin sayısı klatratların elementel analizleri yapılarak belirlenmiştir.Klatratların titreşim frekansları serbest siklobütilamin molekülünün frekanslarıylakarşılaştırılmıştır. Bu titreşim frekanslarından bir çoğunda klatrat oluşumunedeniyle serbest moleküle göre kaymalar olduğu gözlenmiştir. Benzer frekanskaymaları Hg(CN)4-2 iyonu ve konuk moleküller için de olmuştur. Gözlenenfrekans kaymalarının metale bağlı olma, metal-ligand titreşim modları veçiftlenim nedeniyle olduğu düşünülmüştür. Spektral veriler bu bileşiklerinHofmann-Td-tipi klatratların yapısına benzer olduğunu göstermektedir.Çalışılan klatratların konak çatısı [Ni-Hg(CN)4] â tabaka yapısı halindedir.Bu konak yapı α and β şeklinde iki farklı boşluk oluşturur. Aromatik konukmoleküllerin Ï-elektronları ligand molekül gruplarına hidrojen bağıyla bağlıdır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Hofmann-Td-type clathrates formulated asNi(CBA)2Hg(CN)4.nG (CBA=C4H7NH2; G=benzene, 1,2-, 1,3-dichlorobenzene;n=the number of guest), were obtained chemically for the first time. The infraredspectra of clathrates were recorded with FT-IR spectrometer in the spectroscopicregin of (4000-400)cm-1. In these spectra region, the vibrational wave number ofligand molecule, Hg(CN)4-2 ion and guest molecules were determined. Thenumber of the guest moleculs enter the structure were also determined byelemental analysis of clathrates. The vibrational frequencies of the clathrates werecompared with frequencies of free cyclobutylamine molecule. It was observed thata lot of these vibrational frequencies are shifted in respect to the free moleculedue to clathrates formation. Similar frequencies shifts were observed forHg(CN)4-2 ion and guest molecules. The observed frequency shifts arise becauseof bounding metal, metal ligand vibrational modes and coupling. The spectraldata suggest that these compounds are similar in structure to those of theHofmann-Td-type clathrates.The host frameworks of the clathrates studied have layered structures of[Ni-Hg(CN)4] â sheets. These host structure provide two different cavitiesnamely α and β. Groups of ligand molecules are hydrogen-bonded to the Ï-electrons of the aromatic guest molecules.