Bir kömür ocağında dragline döngü süresi analizi
Analysis of dragline cycle time in a coal mine
- Tez No: 181724
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜLENT ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Dragline, dragline döngü süresi, kömür, örtükazıv, Dragline, dragline cycle time, coal, overburden strippingvi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma bir yerüstü kömür ocağında kullanılan dragline'ın döngü süresibileşenlerinin analizini kapsamaktadır. ki kömür damarı arasında kalanarakesme ile alt kömür damarını çıkartmakta kullanılan 15-yaşlı bir dragline45 günlük bir periyot boyunca izlenmiştir. Kanal kazısı, dilim kazısı, üstkazı ve kömür kazısı çalışmaları örneklenmiştir. Veri, aşağıdaki kriterlergözetilerek değerlendirilmiştir: dragline tur süresini oluşturan bileşenlerintanımlanması, kepçe dolma süresini etkileyen parametrelerin tanımlanmasıve analizi, dolu ve boş dönüş açılarının harcanan süreler üzerindeki etkisininbelirlenmesi, kepçe boşaltma ve konumlandırma süreleri üzerinde etkili olanparametrelerin belirlenmesi. Verilerin incelenmesi sonucunda kepçedaldırma noktası uzaklığı ile kazı zorluğunun, kepçe doldurma süresiüzerinde belirgin bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Dolu ve boş dönüşaçısı ile dönüş süresi arasında pozitif bir korelasyon bulunmaktadır. Kepçeboşaltma süresi tüm çalışma durumlarından bağımsız olarak, sabitgörünmektedir. Kepçe konumlandırma süresi ise kepçe daldırma noktasımesafesine bağlı olarak uzamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the breakdown of dragline cycle components. A 15-year old drag-line deployed for casting the interburden and extracting thecoal seam immediately beneath is observed for a period of 45 days. Thefollowing operational modes are sampled: key-cutting, main-cutting, chop-cutting and coal extraction. Data are handled regarding the following criteria:description of elements composing a dragline cycle, description and analysisof parameters affecting bucket filling time, determination of the affect offull and empty swing angles on swing times and determination ofparameters that have significant affects on bucket dumping and bucketpositioning times. Analysis of data reveals the following: distance of bucketpenetration point to dragline and digging difficulty both have an obviousimpact on bucket filling time. There exists a positive correlation betweenswing angle and swing time for both loaded and empty phases. Bucketdumping time is stable around a constant value and seems independent fromall operating modes. Bucket positioning time, on the other hand, isdependent on the distance of bucket penetration point and the distant thebucket penetration point, the longer the bucket positioning time.