Eksenel akılı sürekli mıknatıslı senkron makinalar için yeni tasarım modeli geliştirme
The new design method improving for axial fkux permanent magnet synchronous machines
  1. Tez No: 181965
  2. Yazar: ÜNAL KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN ÖNBİLGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eksenel Akı, Sürekli Mıknatıs, Taguchi Yöntemi, Deneysel Tasarım, Elektrik Makinaları, Axial flux, Permanent Magnet, Taguchi Technique, Designof Experiment, Electrical Machines
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez Eksenel Akılı Sürekli Mıknatıslı Senkron Makinaların tasarım veen iyileştirilmeleri için yeni bir yöntem sunmaktadır.Alan sargıları ve uyartım akımları olmamasından dolayı sürekli mıknatıslıgeneratörler yüksek işletme verimi, basit ve sağlam yapı ile yüksek güçyoğunluğu sağlamaktadırlar. Sürekli mıknatısların çekiciliği azrak toprakelemanlı (NdFeB) mıknatıslar gibi yüksek enerjili magnetik malzemeleringelişimleri ile daha da artmıştır.Eksenel Akılı Sürekli Mıknatıslı Makinalar özellikle yenilenebilir enerjikaynaklarından yel türbinlerinde direk sürmeli (direct-drive) olarakkullanılabilmektedir.Tasarım geliştirme ve en iyileştirme için deneysel tasarımın özel biruygulaması olan Taguchi tekniği kullanılmıştır.Magnetostatik çözümlemeler için sonlu elemanlar yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis presents a new design and optimization method for axial-fluxpermanent magnet synchronous machines.Due to absence of the field current and field winding, permanent magnetgenerators exhibit high efficiency in operation, simple and robust structure andhigh power to weight ratio. The attractiveness of the permanent magnetgenerators is further enhanced by the availability of high-energy permanentmagnet materials like Rare- Earth (NdFeB).Axial Flux Permanent Magnet Machines can be used as directly drivenwind energy generators.A special version of experimental design, the Taguchi approach, is usedfor design and optimization.Finite Element Method is used for magneto static field analysis during thedesign study.