Türkiye'deki limonium miller (plumbaginaceae) cinsi üzerine palinolojik ve bazı morfolojik çalışmalar
Palynological and some morphological studies on the genus limonium miller (plumbaginaceae) in Turkey
- Tez No: 182296
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAHİT DOĞAN, DOÇ. DR. GALİP AKAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Limonium, Plumbaginaceae, Polen morfolojisi, Morfoloji, Limonium, Plumbaginaceae, Pollen morphology, Morphology
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de yayılış gösteren Limonium Miller (Plumbaginaceae)türlerinin polen morfolojisi ve bazı genel morfolojik özelliklerini açıklamaktadır.Palinolojik ve genel morfolojik incelemeler 19 türde yapılmıştır.Polenler apertür şekli ve sayısı bakımından genel olarak trikolpat, nadirensinkolpat, dikolpat, tetrakolpat ve/veya pentakolpattır. Polen şekilleri bakımındanise, oblat, suboblat, oblat sphaeroid ya da prolat sphaeroid'tir. Kolpuslar oldukçauzun ve geniş, sınırları belirgin, uçları sivridir. Ekzin strüktürü semitektat,ornemantasyonu küçük ya da büyük retikülattır. Sekzin, nekzinden her zamandaha kalındır. Limonium türlerine ait polenlerin kolpus sayısı, şekli ve ekzinornemantasyonu bakımından değişiklik göstermektadir. Bu nedenle, Limoniumcinsi palinolojik açıdan stenopalinoz bir özelliğe sahiptir.Limonium cinsi türleri tek ya da çok yıllık; otsu'dan yarı çalıya kadar çeşitliformlarda olabilmektedir. Her tür için, yaprak, spika, spikula, kaliks ve petalözellikleri ayrı ayrı belirtilmiştir.Türlere ait polen ve tür tanımları yapılmış, teşhis anahtarları verilmiştir. Polenlerinpolar eksen, ekvatoral eksen ve Amb çap uzunluk değerlerine ait dal yaprakgrafikleri çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has clarified the pollen morphology and some general morphologicalcharacters of Turkish Limonium Miller (Plumbaginaceae). Palynological andgeneral morphological researchs have been done for 19 species.Pollen grains are according to aperture type and number generally tricolpate,rarely syncolpate, dicolpate, tetracolpate and pentacolpate. Also according topollen shape, they are oblate, suboblate, oblate spheroidal or prolate spheroidal.Colpi are long and wide, their limits are distinct. Terminals of colpi are sharp. Exinestructure is semitectat and exine ornamentation is finely or coarsely reticulate.Sexine is always thicker than nexine. Pollen grains, which belong to Limoniumspecies, have shown variation on colpus type, shape and exine ornamentation.Thus, genus Limonium has stenopalynous characteristic in regard to palynology.Species of Genus Limonium are annuals or perennials, and also they can be invarious forms from herbs to subshrubs. Properties of leaves, spikes, spiklets, kalixand petals have been indicated for each species one by one.Pollen and species definitions, which belong to examined Limonium species, havebeen done. Besides, pollen and taxonomical identification keys have been given.Boxplot graphics of polar axis, equatorial axis and Amb measures have beendrawn.