Pulslu ve pulssuz perfüzyonun oksijenatör fiberi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of pulsatile and non-pulsatile perfusion on oxygenator fibers
  1. Tez No: 182297
  2. Yazar: TAYLAN GAZİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pulslu akış, ekstrakorporal dolaşım, biyouyumluluk, Pulsatile flow, extracorporeal circulation, biocompability
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Açık kalp ameliyatlarında hastalar pulslu ve pulssuz olmak üzere iki şekildeperfüze edilebilmektedir. Pulslu akışın, pulssuz akışa göre sahip olduğu yüksekenerjinin hastaya ve oksijenatör fiberine farklı etkileri olabilmektedir. Özellikleperfüzyon tipinin oksijenatör fiberine üzerine etkileri tam olarak bilinmemektedir.Sunulan bu çalışmanın amacı pulslu ve pulssuz perfüzyonun oksijenatör fiberineüzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Bu etkilerin araştırılması için pediatrik açık kalpameliyatı geçiren 32 hastadan 18'i uygun aortik çapraz kıskaç sürelerine göreseçilerek çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen 9 çocuk hastayapulslu, 9 çocuk hastaya pulssuz perfüzyon uygulanmış, kardiyopulmoner bypasöncesi, aorta çapraz kıskaç ile kapatıldığında ve açıldığında, yoğun bakım 1.saatte ve 24. saatte olmak üzere 5 ayrı zaman diliminde tam kan ve plazmaproteinleri ölçümlerinin karşılaştırılması için hasta kanları toplanmıştır. Açık kalpameliyatı sonlandığında ve hastanın yaşamsal belirtileri sabitlendiğinde, kullanılanvücut dışı dolaşım devresinde oksijenatör çıkartılmış, fiber bölgesinden 10 cm'likfiber parçaları alınarak serum fizyolojik çözeltisine konmuştur. Fiberlerinbulunduğu bu çözeltide tazelenen ve sonikasyon işlemine tabi tutulan yeniçözeltide tam kan ve mikro-protein ölçümleri yapılmıştır. Hasta sonuçlarına görepulslu perfüzyonun kan hücrelerine ve plazma proteinlerine olumsuz bir etkisigörülmemiştir. Fiber sonuçlarına bakıldığında sonike edilmiş fiberlerde pulssuzgrupta bir miktar daha fazla eritrosit, lökosit ve total protein yüzeye tutunmasıtespit edilmiştir. Pulslu perfüzyon daha iyi kan uyumluluğu sağlamış ve sahipolduğu yüksek enerjiyle daha iyi mikrodolaşım yaratmıştır.
Özet (Çeviri)
In cardiopulmoner operations patients can be perfused with a pulsatile ornonpulsatile pump mode. The extra energy maintained by the pulsatile perfusionmay have different effects on the patient and the oxygenator fiber rather thannonpulsatile perfusion. Especially the effect of pulsatile perfusion on the fibers isn?tclearly known. The purpose of this study is to investigate the effects of pulsatileand non-pulsatile blood flows on oxygenator fibers. 18 out of 32 patients that hadan pediatric open heart surgery was chosen according to their aortic clamp times.9 of 18 patients were perfused in a pulsatile mode, other 9 patients were perfusedin a nonpulsatile mode. The patient blood was collected before the open heartsurgery(T1), before aortic clamp (T2), after aortic clamp(T3), after 1st intensivecare hour(T4) and after the 1st intensive care day (T5) in order to compare theresults of whole blood and plasma proteins. At the end of the open heart operation10 cm of oxygenator fiber was removed from the fiber bundle and taken into 10ccNaCl solution after the patient had a stabile outcome. Whole blood and microprotein measurements were applied in both first fiber solution and sonicatedsolution. No harmful effect of pulsatile perfusion on blood cells and proteins wasobserved according to patient results. More blood cell aggregation and totalprotein adsorption was observed in nonpulsatile mode fibers. In this study pulsatileperfusion maintained better biocompability over nonpulsatile perfusion. The extraenergy in pulsatile perfusion caused better microcirculation.