Aynı süt içme rejimi uygulanan siyah alaca buzağılarında 1,5 ve 2,5 ayda sütten kesmenin 6 aylık yaşa kadar büyümeye etkisi
Effects of weaning at the age of 1,5 and 2,5 month on growth until 6th month in holstein calves received same milk regime
  1. Tez No: 182439
  2. Yazar: GÖKÇEN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FATİN CEDDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Siyah Alaca buzağı, sütten kesim, vücut ölçüleri, büyüme, Holstein calf, weaning, body measure, growing up
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
Bu çalışmada, buzağı büyütmede içirilen süt miktarının azaltılması ve bunun buzağıların büyümesiüzerine etkileri araştırılmıştır. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde yetiştirilen 20 baş Siyah Alaca dişi ve erkek buzağı 2,5 aylık ve 1,5 aylık yaşta sütten kesilenlerolmak üzere iki gruba ayrılmış; 6 aylık yaşa kadar olan büyüme performansları karşılaştırılmıştır.Denemeye alınan hayvanlarda doğum ağırlıkları ve 15, 30, 45, 60, 75, 90, 105, 120, 135, 150, 165 ve180. günlerde canlı ağırlık, cidago yüksekliği, sağrı genişliği, göğüs derinliği, kürekler arkası genişlik,vücut uzunlu, göğüs çevresi ve but çevresi gibi özelliklere ait değerler belirlenmiş, cinsiyet ve sütiçme sürelerinin incelenen özellikler üzerine etkileri araştırılmıştır.Araştırma sonucunda canlı ağırlık artışında 30. günde hem süt içirme süresi, hem de cinsiyetlerarasında fark bulunmuş; 150, 165 ve 180. günlerde ise sadece süt içirme süreleri arasındaki farkınönemli olduğu tespit edilmiştir. Cidago yüksekliği ve göğüs derinliği ölçüleri bakımından ise önemlibir farklılık belirlenmemiştir.Süt içirme süreleri bakımından yapılan karşılaştırmalarda, sağrı genişliği 150, 165 ve 180. günde,kürekler arkası ve göğüs genişliği 135. günde, vücut uzunluğu 150 ve 180. günde, göğüs çevresi 30 ve180. günde, but çevresi ise 120. ve 135. günde farklı bulunmuştur.Sonuç olarak, 1,5 ayda sütten kesilen buzağıların 6 aylık yaşa kadar olan büyüme performanslarının2,5 ayda sütten kesilenlere oranla daha yüksek olduğu görülmüştür.2006,27 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study the effects of the decreasing milk amount while feeding calf is searched. 20 head holsteinfemale and male calves are divided in to two groups of 2, 5 and 1.5 moths old weaned and which arebreeded at Research and Application Farm of the Agricultural Faculty of Ankara University and theirperformance of breeding has been compared until six months old.Birth weight of the animals has been measure for the experiment at the date of 15, 30, 45, 60, 75, 90,105, 120, 135, 150, 165 and 180 and by determinate some of their values regarding to thecharacteristics such as their live weight, wither height, rump width, chest width, wideness betweenthe scapula, body long, chest girth, and ham girth is determined. Sex and period of milk drinkingeffects on the examined characteristics is also searched.At the end of the research, a difference noticed between the sex and milk drinking period within 30days on the weight increase. Between the date 150, 165, and 180 important difference between themilk drinking period is determined. Any important difference on the size of wither height and chestwidth not observed.Comparison made according to the milk drinking period, rump width at day 150, 165 and 180, chestwidth between the scapula at the day 135, body long at the day 150 and 180, chest width at the day 30and 180, ham girth at the day 120 and 135 are found different.As a result is seen that the growing up performance of the calves are wean at 1,5 month is higher thenthe growing performance of the calves until 6 months old has been wean at 2,5 moths old.2006, 27 pages