Tersanelerde atık yönetimi ve orta ölçekli bir tersanede oluşturulan atık yönetimi modeli
Environmental management at shipyards and a proposed model for
- Tez No: 182649
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NURTEN VARDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Marine Engineering, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atık, Atık Yönetimi, Kirlilik Önleme Teknolojileri, Tersane Yapısı veÇevresi, BMPs modeli
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Atık yönetimi günümüzde üzerinde çok dikkatle durulması gereken bir konu haline gelmiştir.Atık yönetimi ve azaltma teknikleri basit bir ataş üretiminden karmaşık bir uzay mekiğiüretimine kadar olan tüm üretim süreçlerine uygulanmalıdır. Tersane ve onarımkademelerinde faaliyet alanları, kullandıkları hammadde ve sebep oldukları atıklar itibariylehemen hemen tüm süreçlerde bir atık yönetimi politikası oluşturulmasına ihtiyaç vardır.Tersanelerde atık yönetimi kapsamında uygulanabilecek temizleme teknolojileri ve kontrolteknolojileri günümüzün en önemli araştırma sahalarıdır. Ülkemizde gemi inşa ve gemionarım imkânı olan pek çok aktif tersane mevcuttur. Günümüzde tersaneler için en büyükihtiyaç, hava, su ve diğer yollarla çevre kirlenmesini en aza indirecek değişik kirlilik önlemeteknolojilerinin incelenmesidir. Bu kapsamda yapılan çalışmada, Kocaeli'nde orta ölçekli birtersanenin yapısı incelenmiş olup, süreç tabanlı kalite yönetim sistemine atık yönetimigirdisinin olabileceği bir model oluşturulmuştur.Modelin oluşturulmasında gelişmiş ülkelerde uygulanan programlar ve modeller incelenmişolup, özellikle En yi Yönetim Uygulamaları (BMPs) modeli bazında bir atık yönetim modelioluşturulmuş ve bu model tersanenin halihazırda kullanmakta olduğu süreç kontrol kartlarınayansıtılması teklif edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today it is very important to study about Environmental Management. EnvironmentalManagement can be used for a very small product or a big and high technological one. Inshipyard environment the environmental management programme must be applied for nearlyall processIn our country there are many active shipyards where the ships are built or repaired. Today thebiggest necessity for shipyards is the investigation of pollution prevention technologies.Knowing this, in this research we tried to apply environmental management model in ashipyard in Kocaeli. While working about it, the models of which are using at developedcountries, especially BMPs model.