Hata paylarının normal dağılmaması durumunda tek değişkenli klasik regresyonda alternatif tahmin yöntemleri
In case of unnormally distributed errors, alternative estimation methods in simple classic regression
- Tez No: 182650
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GENCELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Robust Regresyon, En Küçük Mutlak Sapmalar Regresyonu, M-Regresyon, hataların normal dağılmaması, Robust Regression, Least Absolute Deviation, Median Absolute Deviation, M- type estimators
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Regresyon parametreleri tahmin yöntemleri içinde en çok bilinen ve kullanılan yöntemolan ?En Küçük Kareler? yöntemi, tahmin edicilerin ilgili parametreleri için, ?hipoteztestleri yapabilmek ve güven aralığını belirleyebilmek? için hata paylarının normaldağılıma uymasını öngörmektedir.Hata paylarının normal dağılmaması durumunda, hipotez testleri sonuçları ve bulunangüven aralıkları hatalı sonuçlar vermektedir. Ayrıca, veri kümesinde sapan değerlerinolması durumunda da, En Küçük Kareler tahmin edicileri ve hipotez testlerininsonuçları etkilenmektedirler. Bu gibi durumlarda, sapan değerlerin etkisini azaltmakiçin daha robust olan, yani, varsayımlardan sapmalardan bağıl olarak daha azetkilenen, alternatif tahmin ediciler kullanılabilir. Kısacası, Robust regresyonmetodolojisi, En Küçük Kareler yönteminin güvenilir sonuçlar vermediği durumlardadaha kesin sonuçlar elde edebilmek amacıyla ortaya konulmuş bir metodolojidir.Çalışmada, Robust Regresyon yöntemlerine başvurma koşulları incelendikten sonra L1tipi regresyon olarak da adlandırılan En Küçük Mutlak Sapmalar Yöntemi ve Huber'inM-Regresyon Yöntemi incelendikten sonra M-tipi tahmin edici için Tukey, Hampel veAndrews yaklaşımları irdelenmiştir. Daha sonra da konular için uygulamaya yerverilmiştir.
Özet (Çeviri)
Least Square Method is the most known and used method in the regression parametersestimate methods. Least Square Method require normaly distribute error to get thehypothesis tests and define the confidence intervals for estimators.When the distribution of the errors don?t satisfy the normal distribution, Least Squareestimators and hypothesis tests give wrong results.Beside this, when the data contain significant outliers Least Square estimators andhypothesis tests are influenced. In these situations, to reduce the effect of the outliers,more robust estimators which are influenced less from the deviations from theassumptions, can be used. Shortly, Robust Regression Methodology is the methodologywhich is offered to get more certain results, when Least Square Method don?t givereliable results.In this work, after the situations to use Robust Regression Methods are examined, LeastAbsolute Deviation Method which is named L1, and Huber?s M-Regression Method areexamined and Tukey?s, Hampel?s and Andrews?s M-type estimators approaches arediscussed. And an application is given for these methods.