Butil makinasının hesaplamalı akışkanlar dinamiği yardımıyla analizi
Analysis of a butyl machine with the help of computational fluid dynamics
- Tez No: 182662
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA YUMURTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hesaplamalı Akışkan Dinamiği Analizi, Fluent, Butil Macunu, Computational Fluid Dynamics, Fluent, butyl
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Günden güne artan enerji tüketimi beraberinde enerji kaynaklarının azalması, çevre kirliliği,ozon tabakasının delinmesi, yüksek enerji üretim ve tüketim maliyetlerini de beraberindegetirmiştir. Bu sebepten dolayı günümüzde enerjinin kullanıldığı her alanda verimyükseltilmeye çalışılarak sarfiyat azaltılmaya çalışılmaktadır. Enerjinin evsel kullanımındakarşımıza çıkan en büyük problem ısınma için harcanan enerjinin birçoğunu yapılardakiizolasyon yetersizliğinden dolayı kaybedilmesidir. 80'li yılların başından itibarenkullanılmaya başlanan alüminyum ve PVC doğrama ekipmanları ile ısı yalıtımlı çift camüretimine başlanmış ve tüm dünyada inşaat sektörü ile paralel büyüyen bir sektör halinegelmiştir.Bu çalışmada ısı yalıtımlı çift cam üretiminde kullanılan butil makinasının tasarımına bağlıolarak akış değerlerinin ne şekilde değiştiği incelendi. Tasarımdaki değişikliklerin olumluyönde değişmesi makinanın verimini dolayısı ile üretkenliğini artıracaktır. Ayrıca makinanındaha az yükte çalışmasından dolayı faydalı kullanım ömrü artacaktır.Bu tezde incelen çalışmalar Best Cam şleme Makinaları malat San.Tic.Ltd.Şti'nin üretmişolduğu butil makinalarının farklı serilerdeki akış yollarına aittir.
Özet (Çeviri)
Growing of energy consumption in the world has brought some problems such as pollution,damaging of ozone layer, growing cost of energy production and consumption, and finishingthe energy sources. As a result of these, it is aimed to increase efficiency and decreaseconsumption in every area where energy used. The biggest problem domestic usage of energyis heat loss caused by lack of isolation. From the beginning of 1980?s, PVC and aluminumwindow and door frames have been used in constructions and constructors begun tomanufacture insulating glass. It became a large sector growing with construction industry atthe same timeIn this thesis, flow changes are searched in butyl extruders caused by design differences.Positive changes in the flow values will directly affect the efficiency of the extruder. So theproductivity will be raised.The designs in this thesis belong to Best Cam şleme Makinaları malat San.Tic.Ltd Şti. ,andthey are used in different manufacturing series.