Labirent yan savaklarda savak katsayısının tayin edilmesi
The determination of discharge coefficient of the labyrinth side weir
- Tez No: 182711
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRULLAH AĞAÇCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yan savak, debi katsayısı, labirent savak, eşik yüksekliği, Side weir, discharge coefficient, labyrinth weir, weir crest
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda, yan savaklar genellikle akıma paralel şekildeyerleştirilmişlerdir. Uygulamalarda trapez, dikdörtgen, üçgen yan savaklar kullanılmış ve busavaklar hakkında bir çok deneysel çalışma yapılmıştır. Savaklanma uzunluğunu arttırmakiçin uzun kretli labirent savaklar, Ördek ağzı savaklar gibi yapılar genellikle akıma dikyerleştirilecek şekilde kullanılmışlardır.Yan savaklar barajlarda, kıta içi su yollarında, akarsularda, yağmur suyu ve birleşik sistemkanalizasyonlarda vb. uygulamalarda genellikle su seviyesinin kontrolü için kullanılırlar. Butip yapılarda labirent yan savak kullanımı daha önce denenmemiştir.Bu çalışma ile yan savak olarak kullanılacak labirent savağın yan duvarlarının farklı kesişmeaçılarında ve farklı kret yüksekliklerinde laboratuvar modelleri kurulmuştur. Boyut analiziyapılarak labirent yan savak debi katsayısına etki eden boyutsuz parametreler tespit edilmiştir.Bu boyutsuz parametreler dikkate alınarak SPPS programında regresyon analizi yapılmış veCd debi katsayısını veren formül çıkartılmıştır. Deney sonuçları ile formülden elde edilensonuçlar karşılaştırılmış ve %80'in üzerinde deney sonuçlarını yansıttığı tespit edilmiştir.Bu konu hakkında çok fazla deney yapılmadığı için hala bazı noktaların araştırılması gereğiortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Side weirs were usually placed to the parallel to the flow direction. Different types such asrectangular, triangular and trapezoidal side weirs were used in applications and manyexperimental study were evaluated about theme. To increase the discharge length were usedlong crest of labyrinth side weirs, duckbill weirs which were usually placed to theperpendicular to the stream.Side weirs are usually used for control of water level in combined system that consist of dum,navigable canals, rivers, sewerage and wastewater. Labyrinth side weir was not tested withsuch building.Laboratory model was constructed with different crest high and angles for Labyrinth weir thatwas used for side weir with this experiment. Non-dimensional variables were determined ofthe discharge coefficients of Labyrinth side weir with using dimension analysis. To evaluatethe regression analysis with SPPS program, these non-dimensional variables were used. Theformula was evaluated which gives the Cd coefficients that consist of non-dimensional. Whenthe compare of experimental results and the result that comes from formula was same over80%.A few experiment has been evaluated about this topic, so some points in need to investigated.