Konya'da geleneksel konutta mutfak
The kitchen in the traditional houses of Konya
  1. Tez No: 183102
  2. Yazar: AYŞE BETİM ULULAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA İNCESAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mutfak, mutfağın tarihsel süreci, Anadolu'da konutmutfağı, Konya'da mutfak, Kitchen, culinary, historical process of kitchen, kitchen ofAnatolia house, kitchen in Konya
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
iiÖZETYüksek Lisans TeziKONYA'DA GELENEKSELKONUTTA MUTFAKAyşe Betim ULULARSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMimarlık Anabilim DalıDanışman: Yrd.Doç.Dr. Mustafa NCESAKAL2006, 145 SayfaJüri: Prof.Dr. Haşim KARPUZYrd.Doç.Dr. Osman Nuri DÜLGERLERBeslenme tüm canlıların olduğu gibi insanoğlunun da yaşamınısürdürebilmesi için vazgeçemeyeceği bir olgudur. Farklı toplumların farklı kültürleresahip oldukları ve bu vazgeçilmez eylemi gerçekleştirebilmek için de farklı metotlargeliştirdikleri ortadadır. Her kültür için yemek yemek ayrı bir anlam taşımıştır. Buçalışmada yemek pişirme ana eyleminin yanında kış hazırlığı, yemek yeme,toplanma, oturma gibi farklı eylemlere de hizmet veren mutfak ele alınmıştır.Tarihsel süreç içinde mutfağın geçirdiği değişimler irdelenmiş ve Türkkültüründe mutfağın yeri, özellikleri ile tespit edilmiştir. Türklerde tarih öncesindengünümüze kadar gelen üretim geleneklerinin, göçebe-yerleşik hayatın, slam dinininetkisi yaşamın içinde mekânsal anlamda ortaya çıkmıştır. Artık günümüzde yok olan,ancak sayılı örneği kalan geleneksel konutlar bu yaşam geleneğinin son örnekleridir.Çalışmanın hedefi, mutfakların geleneksel konut içindeki anlamını mekânsalözellikleri ile birlikte ortaya koymaktır. Bu nedenle Anadolu'da mutfağın yaşamiçindeki yeri ve önemi, gelişimi belirlenmiş, örnek il olarak ele alınan Konya'dageleneksel konut örnekleri mekânsal ve kurgusal açıdan incelenmiştir. Konya mutfakkültürü, konuttaki yaşam tarzı ortaya konulmuştur. Anadolu'dan ve Konya şehrindenelde edilen geleneksel konut örnekleri mutfak mekânı boyutunda incelenerekkarakteristik özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlaranalizler ile birlikte sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTM.S. ThesisTHE KITCHEN INTHE TRADITIONAL HOUSES OF KONYAAyşe Betim ULULARSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of ArchitectureSupervisor: Yrd. Doç. Dr. Mustafa NCESAKAL2006, 145 PageJury: Prof.Dr. Haşim KARPUZYrd.Doç.Dr. Osman Nuri DÜLGERLERNutrition is a fact that is necessary for all kinds of life forms as it is forhuman beings to survive. It is clear that different societies have different cultures andthat they have developed varied ways to execute this indispensable act. To eat meansdifferent concepts for every culture. In this study, kitchen is considered which servesnot only for cooking but also for winter preparations, eating, gathering together andsitting.Through historical process, the changes that kitchen took under isconsidered at length and the importance of kitchen in Turkish culture is detected withits features. For Turks, the effect of the production traditions, the nomad-settledlife, the Religion of Islam has appeared on dwelling types. These traditionaldwellings that does not exist today, maybe which there are few samples of is the lastexamples of this life custom. The aim of this study is to uncover the importance ofkitchen in traditional dwelling with its local features. Because of this, thesignificance and development of kitchen is pointed out in Anatolia, traditionaldwelling samples in Konya which is considered as a model are examined inspeculative and local aspects. Konya culinary culture and the life style in thedwelling is introduced. Traditional residence samples from Konya and Anatolia isexamined and its characteristics are meant to be defined. The results taken from thestudy is presented together with analysis.