MEB 2004 eğitim programı çerçevesinde ilköğretim I. kademede okutulan matematik kitaplarında yapılan değişikliklerin matematiğe karşı olumlu tutum geliştirmeye katkısı üzerine
It is about devoloping attidue towards maths of the implemented changes which has been done in the first level books in elementery education in the frame of 2004 education curriculum of the Ministry of Education
  1. Tez No: 183103
  2. Yazar: İSMAHAN KABAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EŞREF HATIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: tutum, matematik eğitimi, matematik ders kitabı, matematik programı
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziMEB 2004 EĞ T M PROGRAMI ÇERÇEVES NDELKÖĞRET M I. KADEMEDE OKUTULAN MATEMAT K K TAPLARINDAYAPILAN DEĞ Ş KL KLER N MATEMAT ĞE KARŞI OLUMLU TUTUMGEL ŞT RMEYE KATKISI ÜZER NEsmahan KABANSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüOrtaöğretim Fen ve Matematik Alanları EğitimiAnabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Eşref Hatır2006, x+61 sayfaJüri: Prof. Dr. Eşref HATIRProf. Dr. Hasan ŞENAYYrd. Doç. Dr. Ahmet C HANG RBu araştırmada, milli eğitim bakanlığının 2004 ilköğretim matematik dersiöğretim programı çerçevesinde hazırlanan 2005-2006 eğitim öğretim yılındailköğretim birinci kademede okutulan üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıf matematikders kitapları ile ilgili görüşleri elde etmek ve yapılan değişikliklerin matematiğe karşıolumlu tutum geliştirmeye etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Bu amaçla Konya ilininBozkır ve Seydişehir ilçelerinde bulunan 9 farklı okulda 721 öğrenciye ve 44öğretmene anket uygulanmıştır.Elde edilen sonuçlara göre:Ankete katılan öğrencilerin %85'i matematik derslerinin 2005-2006•eğitim öğretim yılında, daha önceki senelere göre, daha zevkli geçtiğini belirtmiştir.%79'u ders kitabındaki etkinliklerin dersi daha zevkli hale getirdiğini ifade etmiştir.%78'i ders kitabındaki etkinlikler sayesinde matematiği daha kolay anladıklarını ifadeetmiştir. Öğrencilerin %78'i 2005-2006 eğitim öğretim yılında matematiğiyapabileceklerini anladıklarını ifade etmiştir. %86'sı 2005-2006 eğitim öğretimyılında matematik ile daha çok ilgilendiklerini ifade etmiştir. %83'ü 2005-2006eğitim öğretim yılında matematik dersinden korkmanın gereksiz olduğunuanladıklarını ifade etmişlerdir.Örneklemdeki öğrencilerin sadece %48'i alıştırma ve problemleri yeterli•bulmuştur.Ankete katılan öğretmenlerin %75'i 2005-2006 eğitim öğretim yılında•önceki senelere göre matematiğe olan ilginin arttığını ifade etmiştir.Örneklemdeki öğretmenlerin %45'i ders kitabındaki etkinliklerin her•öğrencinin seviyesine uygun olmadığını belirtmiştir.Ankete katılan öğretmenlerin %75'i kalabalık sınıflar da etkinlikleri•uygularken zorlandığını ifade etmiştir.Ankete katılan öğretmenlerin %64'ü ders kitaplarının ve öğrenci çalışma•kitaplarının öğrenciler için yeterli olmadığını ifade etmiştir.Ankete katılan öğretmenlerin %50'si aynı kitabı tekrar ders kitabı olarak•kullanmaya istekli değildir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMS ThesisIT IS ABOUT DEVOLOP NG ATT DUE TOWARDS MATHS OF THEMPLEMENTED CHANGES WHICH HAS BEEN DONE IN THE FIRSTLEVEL BOOKS IN ELEMENTERY EDUCATION IN THE FRAME OF 2004EDUCATION CURRICULUM OF THE MINISTRY OF EDUCATIONsmahan Kaban (Sarıkıyak)Selçuk UniversityInstitute of Scientific SciencesDepartment of Secondary Science and Mathematics Education.Supervisor: Prof. Dr. Eşref Hatır2006, x+61pageJury: Prof. Dr. Eşref HATIRProf. Dr. Hasan ŞENAYYrd. Doç. Dr. Ahmet C HANG RThis study has been done to analize of the first level boks in elementery education(third, fourth and fifth class), prepared in the frame of the ministry of education, 2004maths education curriculum in 2005-2006 academic year and the influences ofimplement changes ın devoloping attıdue towards maths. For this purposequestionnaires for 44 teachers and for 721 students were carried in 9 various schoolsin Seydişehir and Bozkır country of Konya.According to the results in hand :85 percent of students joined the questionnaire have stated that the maths•lessons in 2005- 2006 academic year are more amusing than previous years. %79have stated that the activities in lesson-book made lessons more delightful. %78 havestated that thanks to the activities in lesson book, they have understood more easily.78 percent of students have stated that they apprehend that that they are able to domaths in 2005-2006 academic year. %86 have stated that they are more interested inmaths in 2005-2006 academic year. %83 have stated that they understand that beingafraid of maths is pointless.Only 48 percent of teachers of students joined the questionnaire have stated•that the exercises and problems are sufficient.75 percent of teachers joined the questionnaire have stated that, according•to previous years, the attantion to maths is increased in 2005-2006 academic year.45 percent of teachers in sample have stated that the activities in lesson•book are inappropriate for each students? level.75 percent of teachers joined the questionnaire have stated that they are•facing difficult situations in crowd classes while they are putting activities intopractice.64 percent of teachers joined the quessionnaire have stated that the lesson•books and student study books are not adequate for students.50 percent of teachers have stated that they are un willing to use the same•book as the lesson book.affective variables , education of maths, lesson- book of maths,Key words :maths program.