Oryctolagus cuniculus L. (Yeni Zelanda tavşanı)'ların omurgaları üzerinde biyometrik araştırmalar
Biometric investigations on vertebral columns of Oryctolagus cuniculus L. (New Zeland rabbits)
  1. Tez No: 183158
  2. Yazar: SEMA ÖZKADİF
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TUNCER KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Vertebrae, Columna Vertebralis, Biyometri, Tavşani, Vertebrae, Vertebral Column, Biometry, Rabbitii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZETBu çalışmada 15 adet erkek ve 15 adet dişi Oryctolagus cuniculus L. (YeniZelanda Tavşanı)'un diseksiyonu yapılarak, omurgaları üzerinde C3'ten L7'ye kadarbiyometrik ölçümler alınmıştır. Bu ölçümler omurganın bölümleri arasında ve erkekve dişiler arasında karşılaştırılmıştır. Sakrum üzerinden alınan ölçüm sonuçları daerkek ve dişiler arasında karşılaştırılmıştır. Ayrıca insan omurgasıyla olan benzerlikve farklılıkları da ortaya konulmuştur.Genel olarak erkek tavşanlarda corpus vertebrae'nın arka yüz yüksekliği, önyüz yüksekliği, sagittal çapı ve transvers çapı, foramen vertebrae'nın sagittal vetransvers çapı dişi tavşanlardan daha fazla olduğu görülmüştür. Bu da cinsiyete bağlıolan bir farklılıktır. Fakat dişi tavşanlarda omur gövdesi yükseklik indeksi, genişlikindeksi ve omur kanalı genişlik indeksi erkek tavşanlardan biraz daha büyük birdeğere sahiptir. Dişi tavşanların sakrumlarının erkek tavşanlarınkinden büyük oluşudoğum esnasında kolaylık sağlamaktadır.nsan omurgası tavşan omurgasından büyük olduğu için insana ait ölçümdeğerlerin daha büyük olduğu görülmüştür. nsan omurgası ile tavşan omurgasıarasındaki farklılık, insan omurgası üzerindeki kuvarturların (eğrilik) olduğubölgelerdedir. Ayrıca insanda 5 tane olan bel omurları, tavşanda dört ekstremiteüzerinde yürümeyi kolaylaştırmak için 7 tanedir.Tavşandan almış olduğumuz ölçüm değerlerinin bel bölgesindeki artış seyri,insanın bel omurlarındaki artış seyriyle benzerlik göstermektedir. Bu benzerliktenfaydalanılarak columna vertebralis'in daha iyi anlaşılması ve insana uyarlanabilecekmatematiksel modellerin üretilmesine zemin hazırlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this study dissection of 15 male and female Oryctolagus cuniculus L. (NewZeland Rabbit) has been done and on the spine of them from C3 to L7 somebiometric measurements have been taken. These measurements have been comparedbetween the parts of spine and between the male and female. The measurementresults taken from sacrum have been compared between male and female. Also thesimilarities and differences between human spine have been suggested.Generally on male rabbits it has been seen that the back face height, front faceheight, saggittal and transverse diamater of vertebral body are more than those offemale rabbits. This is a difference that depends on sex. But on female rabbits theheight index of vertebrae body width index and width index of vertebrae canal have alittle more value than those of female rabbits. Biggerness of female rabbits?s sacrumthan that of male rabbits provides easiness during the birth.It has been seen that as the human spine is bigger than rabbit spine themeasurement values of human are bigger. The difference between human spine andrabbit spine is on the region of kurvatur on human spine. Also the lumbar vertebraewhich are 5 o human are 7 on 4 ekstremite on rabbit and this is for making thewalking easy.The measurement values?s increase process on waist lumbar region we?vetaken from rabbit shows similarty to increase process of lumbar vertebrae on humanvertebrae. Benefitting from this similarity, ground can be prepared to be understoodof vertebral column better and to be produced of mathematical models that can beadapted to human.