Coğrafi bilgi sistemi yardımıyla kanser haritaları üretimi ve Konya örneği
Creating cancer maps with ability of geographical information systems and Konya sample
- Tez No: 183166
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLGÜN ÖZKAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
 - Anahtar Kelimeler: GIS, Illness, Cancer, Health, Varieties of cancerii
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziCOĞRAF B LG S STEM YARDIMIYLA KANSER HAR TALARI ÜRET MVE KONYA ÖRNEĞH.Canan KORKUT GÜNGÖRSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüJeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Anabilim dalıDanışman : Yrd.Doç.Dr.Gülgün ÖZKAN2006, 149 SayfaKanser hastalığı, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biridir. Bunedenle hastalığa etki eden nedenlerin araştırılması hastaya ve sağlık kurumlarınayarar sağlayacaktır. Bu çalışmada, uygulama alanları gün geçtikçe artan, CoğrafiBilgi Sistemi'nin sağlık alanında entegrasyonu hedeflenmiştir. MapInfo 7.8 yazılımıkullanılarak, Konya ili ve ilçeleri için kanser haritaları üretimi yapılmıştır. Kanserhastalığının görüldüğü yerler, görülme sıklığı, hangi türün daha çok nerelerdegörüldüğüne dair, C.B.S yardımıyla analizler yapılarak nedenleri araştırılmıştır.Çalışmanın, hastalığın takip edilmesinde hızlı ve güvenilir bilgiye ulaşmada, sağlıksektörüne yardımcı olacağı düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler : CBS , Hastalık, Kanser , Kanser Türleri, Sağlıki
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMS ThesisCREATING CANCER MAPS WITH ABILITY OF GEOGRAPHICALINFORMATION SYSTEMS AND KONYA SAMPLEH.Canan KORKUT GÜNGÖRSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDeparment of Geodesy and Photogrammetry EngineeringSupervisor : Asist.Prof.Dr.Gülgün ÖZKAN2006, 149 PagesCancer is one of the most important health problems of today. Because of thisreason, carrying out researches on the reasons effecting this illness will be of help tothe patients and health instutites. In this study, integration of GIS was aimed which isused in a number of areas and health industry. Using MapInfo 7.8 softwareprogramme cancer maps are created for Konya city and city?s towns. The areaswhere cancer was discovered, the frequency of the occurence of this illness and thesorts of illness were researched by making an analysis with the help of GIS. Thisstudy is consiered to be utile to the health industries to follow this illness and toreach fast and reliable information .