Esnek akış tipi çizelgeleme problemlerinin veri madenciliği ve genetik algoritma kullanılarak çözülmesi
Solving hybrid flow shop scheduling problems by using data mining and genetic algorithm
- Tez No: 183167
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ORHAN ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Veri Madenciliği, Esnek Akış Tipi Çizelgeleme, GenetikAlgoritmalar, Data Mining, Hybrid Flow Shop Scheduling, Genetic Algorithm
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
iÖZETYüksek Lisans TeziESNEK AKIŞ T P Ç ZELGELEME PROBLEMLER N N VERMADENC L Ğ VE GENET K ALGOR TMA KULLANILARAKÇÖZÜLMESGülşad CERANSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüEndüstri Mühendisliği Ana Bilim DalıDanışman: Yrd.Doç.Dr. Orhan ENG N2006, 134 SayfaJüri:Prof.Dr. Ahmet PEKERYrd.Doç.Dr. M.Atilla ARICIOĞLUYrd.Doç.Dr. Orhan ENG NBu çalışmada, polinomiyal olmayan (Non-Polinomial-NP)-Zor sınıfı esnekakış tipi çizelgeleme problemlerinin çözümü ve çözüm aşamalarının analizi (büyükmiktarda veri içinde gömülü olan anlamlı ve kullanışlı bilgilerin çıkarılması)amaçlanmıştır. Üretim sistemlerinde toplam akış zamanını (maksimum tamamlanmazamanı) minimize edecek çözümler (iş akış sıraları) elde etmek için GenetikAlgoritmalar ve bu çözümler arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmak için verimadenciliği kullanılmıştır. Bu bağlamda genetik algoritma tekniklerini kullanan birprogram yazılmış, veri madenciliği için de verilerin hazırlanması ve analiz kısmı içinbu işlemlere yönelik hazır veri madenciliği programları kullanılmıştır. Esnek akış tipiproblemleri çözmek için geliştirilen genetik algoritma, kısa sürede etkili sonuçlarvermiştir. Doç.Dr. Ceyda Oğuz'un ve Carlier-Neron'un esnek akış tipi problemleriüzerine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTMaster ThesisSOLVING HYBRID FLOW SHOP SCHEDULING PROBLEMS BY USINGDATA MINING AND GENETIC ALGORITHMGülşad CERANSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Industrial EngineeringSupervisor: Assist.Prof.Dr. Orhan ENG N2006, 134 PageJury:Prof.Dr. Ahmet PEKERAssist.Prof.Dr. M.Atilla ARICIOĞLUAssist.Prof.Dr. Orhan ENG NIn this study, it was aimed to solve problems of NP-Hard class hybrid flowshop scheduling problems and analyze the solutions (obtain meaningful and usefulknowledge from hugeamount of data). In production systems, in order to obtain theminimized solutions of total flowing time, genetic algorithms were used, and in orderto find relations between these solutions data mining was used. As a result, aprogram using genetic algorithm tecnics was designed, and for data mining toprepare and analyze data, present data mining programs interesting these solutionswere used. For solving the hybrid flow shop scheduling problems, an efficientgenetic algorithm is proposed. We used Ceyda Oğuz hybrid flow shop schedulingwith multiprocessor task problems and Neron-Carlier hybrid flow shop schedulingproblem from literature..