Yoğuşmalı kombilerde hidrojen takviyeli doğalgaz kullanımı ve ekserji analizi
Use of the natural gas assisted with hydrogen in the condensing combi and exergy analysis
- Tez No: 183172
- Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL ALTINIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrojen enerjisi, yoğuşmalı kombiler, elektroliz, ekserji
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZETYÜKSEK L SANS TEZYOĞUŞMALI KOMB LERDE H DROJEN TAKV YEL DOĞALGAZKULLANIMI VE EXSERJ ANAL ZDilek Nur ÖZENSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüMakina Mühendisliği Anabilim DalıDanışman : Prof. Dr. Kemal ALTINIŞIK2006, 94 sayfaBu çalışmada, hidrojen ile takviye edilen doğalgazın yoğuşmalı kombilerde yakıtolarak kullanılmasının kombi verimini nasıl etkilediği incelenmiştir. Ayrıca busistem için maliyet ve ekserji analizi yapılmıştır.Elde edilen sonuçlardan, suyun elektrolizi için harcanan elektrik enerjisinedeniyle sistemin verimli olmadığı görülmüştür. Alt ısıl değere göre bulunan verimdeğeri % 143 olmasına karşın sistemin genel verimi incelendiğinde elektroliz içinharcanan elektrik nedeniyle bu değerin % 97,6 olduğu görülmüştür.Yapılan analizinde, yakıtın ekserjisinin sadece yanma işlemindekitersinmezlikler nedeniyle % 22 oranında azaldığı görülmüştür. Isıl enerji henüzkullanılmadın ekserjinin % 22 oranında azalması, yakıtın kimyasal enerjisinden dahaetkili yollardan yararlanılması gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMY THESISUSE OF THE NATURAL GAS ASSISTED WITH HYDROGEN IN THECONDENSING COMBI AND EXERGY ANALYSISDilek Nur ÖZENSelçuk UniversityGraduate School of Natural and AppliedSciences Department of Mechanical EngineeringSupervisor : Prof. Dr. Kemal ALTINIŞIK2006, 94 PagesIn this study, the effect to the efficiency of combi of the natural gas assisted withhydrogen was investigated. In addition to this the cost and exergy analysis weredone.From the obtained results, because of the expended electric energy, theefficiency of the system was obtained the low value. The efficient of the systemwithout electrical energy according to low thermal value (LHV) is % 143, but theefficiency of the system with electrical energy according to general efficiency is %97,6.In Exergy analysis, because of reverssible in burning process the exergy offuel % 22 is reduced. It has been realized that it is necessary to make use more thechemical energy of fuel.Key Words : Hydrogen Energy, condensing combi, electrolysis, the naturalgas