Model genelleştirmesinde alan çizgi geometrik dönüşümü
Area line geometry changes in model generalization
  1. Tez No: 183220
  2. Yazar: HÜSEYİN ZAHİT SELVİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET YERCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: model genelleştirmesi, geometrik dönüşüm, topoloji, coğrafibilgi sistemi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Genelleştirme, kavram olarak, ayrıntı açısından zengin olan gerçek dünyatanımlamasının içeriğinin azaltılmasını gerektirir. Bu azalma objelerin hemgeometrisini hem de özniteliklerini etkiler. Model genelleştirmesi sonucu alan-çizgi,alan-nokta, çizgi-nokta gibi geometri değişimleri ortaya çıkar. Bu tez kapsamında budönüşümlerden yaygın kullanım alanına sahip olan alan-çizgi dönüşümü üzerindedurulacaktır. Alan objeler birbirlerinden çok farklı geometrik özelliklere sahipolduklarından, her alan obje için geçerli olan bir alan-çizgi dönüşüm yöntemi henüzüretilememiştir. Bundan dolayı günümüzde çeşitli alan obje tipleri ve ihtiyaçlarauygun farklı modeller geliştirilmiştir. Bazı yöntemler uygulama zamanınınkısalığına, bazıları doğruluğa, bazıları da bilgisayar belleğinin optimalkullanılmasına öncelik vermişlerdir. Bu çalışmada alan-çizgi dönüşümyöntemlerinden beş tanesi ve çift çizgi tek çizgi dönüşüm yöntemi ayrıntılı olarakincelenecektir. Uygulama bölümünde ise üçgenleme yöntemi esasına dayalıgeliştirilen alan çizgi dönüşüm yazılımı detaylıca anlatılacaktır.
Özet (Çeviri)
Reducing the real world reality to map scale makes generalization necessary. Thisreduction influences geometry and attributes of objects. In modelgeneralization,area-line, area-point and line-point changes occur. In this study, area-line changes is handled. Since area objects have different geometric properties, thereis no universal solution that is applicable to all kinds of area objects. Therefore thereare several methods applicable to certain objects under certain circumstances.Priorities of methods are accuracy, processing time and optimal use of computermemory. We discuss five area-line geometry change methods and double line -single line change method in detail. Finally an algorithm that is developed by usingtriangulation method is explained in detail.