Uydu radar görüntülerinden üç boyutlu sayısal arazi modelin üretilmesi
Three dimensional digital terrain model generating of the satellite radar images
- Tez No: 183221
- Danışmanlar: PROF. ÖMER HALİS TOMBAKLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Radar, sayısal arazi modeli, sayısal yükseklik modeli, yapay açıklıklıradar, radar sistemleri, uzaktan algılama, Radar, digital terrain model, digital evelation model, synthetic aperture radar, radar systems, remote sensing
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Sayısal Arazi Modeli genel olarak, yeryüzünün bilgisayarda yapılacak işlemlere esas olmaküzere, sayısal olarak temsil edilmesidir. Günümüzde, maden, harita, jeoloji ve inşaat gibibilim dallarında yapılan çalışmalarda kullanılmaktadır.Sayısal Arazi Modeli, yersel veya fotogrametrik ölçümlerle veya haritaların sayısallaştırmasıyoluyla toplanan verilerin bilgisayar ortamında değerlendirilmesiyle elde edilmektedir. Ancakgünümüzde bu şekilde üretimin yanısıra, Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) görüntülerininbilgisayar ortamında değerlendirilmesi suretiyle de Sayısal Arazi Modeli üretimiyapılabilmektedir.Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) görüntülerinden Sayısal Arazi Modeli (SAM) doğrudan eldeedilemez. Bu görüntülerden, öncelikle Sayısal Yükseklik Modeli (SYM) elde edilir.Ardından bu SYM kullanılarak SAM üretmek için gerekli olan dayanak noktalarınınkoordinatları (x, y, z) elde edilir. Daha sonra bu koordinatlar kullanılarak bilgisayarortamında SAM elde edilir.
Özet (Çeviri)
Digital Terrain Model, in general, represents a part of the earth quantitatively to form a basisfor the computer processing. Currently, this model is used for scientific studies in areas suchas, natural resources, mapping, geology, and construction.Digital Terrain Model can be obtained by evaluating data on computers, which are compiledby local or photogrametric method, or digitaling of maps. However, at present, in addition tothis production method, Digital Terrain Models can also be produced by evaluating SyntheticAperture Radar (SAR) images by computers.Digital Terrain Model cannot be obtained directly from Synthetic Aperture Radar images.First, these images can be used to obtain Digital Evelation Model (DEM). Second, by usingthis Digital Evelation Model, support point coordinates (x, y, z) can be found that is requiredto produce Digital Terrain Model. Then, Digital Terrain Models can be produced bycomputers by using these coordinates.