Embriyonik kültür yöntemiyle yetiştirilen ve soğukta muhafaza edilen ayçiçeği (Helianthus annuus L.)bitkilerinde karyolojik ve anatomik incelemeler
Caryological and anatomical changes in sunflower(Helianthus annuus L.)which is obtained by applying embryo culture and protect in cold
  1. Tez No: 183295
  2. Yazar: GÖKÇE AKPINAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYATİ ARDA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Helianthus annuus L, ayçiçeği, doku kültürü, embriyo kültürü, mitotik indeks, Helianthus annuus L, sunflower, tissue culture, embryo culture, mitotic index
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, Helianthus annuus L. (ayçiçeği) bitkisinden embriyo kültürüyöntemi kullanılarak elde edilmiş olan bitkilerin soğukta muhafaza edilerekkorunmasına ve bu bitkilerde oluşan anatomik ve karyolojik değişimlerinbelirlenmesine çalışılmıştır. Çalışma materyali olarak kullanılan ayçiçeği tohumlarıTrakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden sağlanmıştır. Çalışmalar, TrakyaÜniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Doku Kültürü Laboratuvarı'ndayapılmıştır. Çalışma, deney ve kontrol grubu olacak şekilde yapılmıştır. Kontrol grububitkileri kum ortamında çimlendirilerek elde edilmiştir. Deney grubu bitkileri ise, MSbesi ortamında embriyo kültür yöntemiyle yetiştirilen bitkiler ve bunların bir kısmınındüşük ısıda muhafaza edilmesiyle elde edilen bitkilerden oluşmuştur. Yapılan anatomikdeğerlendirmede, deney grubu bitkilerinin epiderma, korteks parankiması, parankima,iletim demetleri gibi yapılarının kontrol grubuna göre farklılıklar gösterdiğibelirlenmiştir. Mitotik indeks değerleri kontrol grubunda %22.98, deney grubu kültürortamında yetişen bitkilerde %60.00, soğukta muhafaza edilmiş bitkilerde ise %10.15olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, plants which were obtained by applying embryo culture method tothe Helianthus annuus L. plants, were tried to protect in cold and tried to determineanatomical and caryological changes in the plants. The sunflower seeds that were usedin work, were supplied from Trakya Agriculture Research Institue. All works were donein Trakya University Faculty of Art and Science Biology Department Tissue CultureLaboratory. The work was performed in two groups: Experiment and Control. Controlgroup was obtained by turfing plants in the sand medium. On the other hand experimentgroup was consisted of plants that were grown by the method of embryo culture in MSmedium and plants which were grown up either at the low temperature and by themethod of embryo culture. In the anatomical discussion, it is seen that, plant parts suchas epidermis, cortex parenchyma, parenchyma, vascular bundles show disparities in thecontrol and experiment group. Also mitotic index value was determined : %22.98 in thecontrol group plants, %60.00 in the experiment group plants and %10.15 in the plantsthat were grown in cold.