Çeşitli tarım makinalarında değişik amaçlarla kullanılan elektrik kablolarında korozyonun incelenmesi
A Search on The Study of Corrosion in Electrical Cables Used for Different Purposes in Various Agricultural Machineries
- Tez No: 183296
- Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Korozyon, Tarım Makinaları, Elektrik Kablosu, Türk Standardı, Corrosion, Agricultural Machinery, Power Cable, Turkish Standards
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Son yıllarda malzeme bilimindeki gelişmeler, her sektör için varolan kaynaklarındoğru olarak tanımlanması ile yeni bir arayış içindedir. Bu arayışla tarım makinelerindekielektrik ve elektronik uygulamalar incelemeye alınmıştır. Tarım makinelerinde değişikamaçlarla kullanılan elektrik kablolarının, kullanım ortamına bağlı olarak bazı sorunlarıgündeme gelmiştir. Bu sorunlar içinde özellikle, kaliteli ve doğru elektrik kablosununkullanılmaması ve bununla birlikte ortaya çıkacak sorunlar araştırılmaya başlanmıştır. İştegerek yanlış tasarım gerekse kullanım sırasındaki hataların oluşturduğu etkiler sonucu, tarımmakinelerinde kullanılan elektrik kablolarında yapısal sorunların oluşmasına neden olmuştur.Bu yapısal sorunlardan biri olan korozyonun, elektrik kabloları üzerindeki etkisininazaltılması gerekmektedir. Bu araştırmada bu amaçla, başta traktör olmak üzere tarımmakinelerinde kullanılan elektrik kablolarının; genel özellikleri, malzeme ve kullanımyerlerine göre değişik tiplerde deneyleri ve korozyon denemeleri yapılmıştır.Bir traktörde yada tarım makinelerinde kullanılan elektrik kabloları, Türk Standardı1435 ( TS 1435 ) Taşıt Kabloları yada Alman Standardına ( FLRY-B ) göre yapılmaktadır. Buiki standart arasında bazı farklılar söz konusudur. TS 1435 standardında yapılan kablolarınözelliği; +90ºC `ye kadar dayanabilirken, izolasyonu (PVC-yalıtımı ), FLRY-B standardınagöre daha kalındır. FLRY-B standardındaki kabloların özelliği; -40 ile +105ºC `ye kadardayanıklı olması ve izolasyonunun (PVC), TS 1435 standardına göre daha ince olmasıdır. Buiki standardın arasındaki bu farka göre; deneylerde FLRY-B standardına göre yapılmış, bakıriletkenden çok telli ve izolasyon (PVC) özellikleri aynı olan kablo numuneleri kullanılmıştır.Numuneler Çağatay Kablo San.ve Tic. Ltd. Şti.' nin kablo üretim kısmından gerekliinceleme ve kontroller sonucu alınıp, kalite-kontrol laboratuarında TS 1435 standardına göredeneylere tabi tutulmuştur. Bu standardın dışında, atmosferik ortam şartlarındaki korozyonunincelenmesi de yapılmıştır.Bu deneylerde elde edilen sonuçlara göre; bir elektrik kablosunda telin cinsi, adeti,çapı, izolasyon malzemesi ve izolasyon kalınlığı, kablonun kullanıldığı yere göredeformasyona uğramıştır. Bu olumsuz etkileri önlemek için; iletken ve izolasyonmalzemesinin kaliteli ve standartlara uygun şekilde yapılarak, uygun ortam şartlarına göreelektrik kabloları kullanılması sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, new developments in material sciences are mostly interested in correctunderstanding of the existing resources for every sector. This interest starts the research ofelectrical and electronic applications of agricultural machines. Some problems depending onservice environment come up in the agricultural machines about the electric cables which areused for the different purposes. These problems, such as not using the high quality and rightcables which cause appearing new problems are started to research. Structural problemsappear on the electric cables in the agricultural machines due to the effects of insufficientdesign and wrong using at service. Corrosion is the one of these structural problems. In thisresearch, corrosion tests and different types of experiments are made. These tests andexperiments are mainly interested in general properties, materials and service places of theelectric cables in the agricultural machines, particularly in tractors. The aim is to decrease theeffects of corrosion on the electrical cables.The electric cables used in agricultural machines or in a tractor are produced inrespect of Turkish Standards 1435 (TS 1435) Vehicle Cables or German Standards (FLRY-B). There are some differences between these two standards. The cables that are produced inrespect of Turkish Standards 1435, can resist until +90ºC and their PVC isolation is thickerthan the cables produced in respect of German standards (FLRY-B). However, the cables ofFLRY-B standards can resist between -40ºC and +105ºC, and their isolation is thinner thanthe cables of TS 1435. As a result of these differences, the cable samples of FLRY-Bstandards with the same properties of copper multi- fiber conductor and PVC isolation areused in the experiments.After doing necessary examinations and controls, samples are taken from cableproduction department of Çağatay Kablo San. ve Tic. Ltd. Şti. and tested in respect of TS1435 in quality-control laboratory. Apart from this standard, examination of corrosion inatmospheric environment is also done.As a result of these test and experiments, The parameters such as kind of fibers, numberof fibers, diameter, kind of isolation material and isolation thickness effected the electric cableand caused deformation. To prevent these negative effects, electric cables made of highquality conductor and isolation materials with suitable standards should be used in convenientenvironment.