Tarihi görüntülerin kalitesinin görüntü işleme teknikleri kullanılarak artırılması
Enhancing of historical images qualities by image processing techniques
- Tez No: 183323
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YÜKSEL ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Görüntü iyileştirme, görüntü zenginleştirme, tarihi esergörüntüleri, gürültü temizleme, median filtre, görüntü netleştirme, kenar bulma, Image improvement, image enhancement, images of historicalplaces, denoising, median filter, deblurring, edge detection
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tezin amacı tarihimizi bugüne taşıyan ancak zaman ve dış etkenlernedeniyle üzerinde bulanıklıklar, tozlanmalar, paslanmalar ve çizikler meydana gelentarihi eser görüntülerinin kalitesini çeşitli dijital görüntü işleme teknikleriyle artırmakve bu eserler üzerinde yapılan restorasyon çalışmalarına katkıda bulunmaktır.Yapılan bu çalışma ile tarihi ve kültürel mirası bakımından dünyanın en zenginülkelerinden biri olan Türkiye'nin tarihi eser zenginliğinin korunmasına,yaşatılmasına ve geleceğe aktarılmasına katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.Tarihi eserlerin restorasyonunda ve tarihi eser görüntülerinin onarımındakullanılan görüntü iyileştirme algoritmaları görüntü işleme teknikleri arasında önemlibir yere sahiptir. Parlaklığın ve kontrastın otomatik olarak iyileştirilmesi, görüntününkeskinleştirilmesi, detayların ve önemli ayrıntıların ortaya çıkarılması, görüntüyoğunluğunun eşiklenmesi, benek gürültüsünün kaldırılması görüntü iyileştirmeişlemlerinden birkaçıdır. Bu tez çalışmasında kullanılan görüntü iyileştirmealgoritmaları, görüntüyü gürültüden arındırmak için kullanılan algoritmalar,görüntüdeki bulanıklığı gidermek için kullanılan algoritmalar ve kenar bulmaalgoritmaları olarak sınıflandırılmış ve bu algoritmalar çeşitli tarihi esergörüntülerine uygulanarak elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to improve the quality of the historical places? images,which were blurred and degraded in quality due to aging resultant from dust, dirt,adverse climatic conditions and other external effects, using different digital imageprocessing techniques. It is also intended that this thesis shall provide a means tocontribute to restoration processes of historical pieces and places in Turkey, whichhas a vastly rich history, and is a land full of historic treasures, on account ofpreserving, maintaining them for the future.Image enhancement algorithms, which are utilized in restoration of historicalplaces and refinement of historical images, are very important among imageprocessing techniques. Most of the commercial image processing software provides awide variety of enhancing tools such as automatic improvement of brightness andcontrast, image sharpening, image intensity thresholding, speckle noise removing,just to mention few. The image enhancement algorithms used in this thesis are noisereduction/removing, deblurring and edge detection algorithms. Efficiency of thealgorithms are demonstrated on different historical places? images by comparingtheir original and post-processed states.