Ormancılıkta motorlu testere ile yapılan üretim çalışmalarının ergonomik açıdan değerlendirilmesi
The evaluation of production work in forestry in forestry by chainsaws from the aspect of ergonomics
- Tez No: 183360
- Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN TUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Motorlu Testere, Ergonomi, Orman şçiliği, Ormancılık, Chainsaws, Ergonomics, Forest worker, Forestry
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Ormancılıkta yapılan işler; iş güçlüğü, yüksek kaza oranı, açık havada çalışma şartları,zaman zaman arazide konaklama zorunluluğu, iş saatlerinin ve iş süresinin değişken oluşu,iş devamlılığının olmaması, sosyal ve ekonomik açıdan yetersizlikler gibi nedenlerle diğeriş kollarından ayrı bir yapı gösterir.Bu çalışma, 2005 yılında, ülkemizin ormancılık faaliyetleri bakımından zenginyörelerinden biri olan Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, Devrek Orman şletmeMüdürlüğü, Tefen Orman şletme Şefliği içindeki üretim çalışmaları sırasındagerçekleştirilmiştir.Bu çalışma ile, çok ağır işler grubunda olan ormancılık üretim işleri, ergonomik açıdandeğerlendirilerek, orman üretim işçilerinin çalışma koşulları ortaya konmaya çalışılacaktır.Bu kapsamda, ülkemizin ormanca zengin bölgelerinden biri olan Gökçebey yöresindeiiiÖZET (devam ediyor)üretim işlerinde çalışan orman işçileri ile yapılan anket çalışması sırasında sorulan sorularaverilen cevaplar ve arazideki ölçüm ve gözlemler sonucu elde edilen bulgulardeğerlendirilip tartışılmıştır.Yapılan araştırma sonucu, motorlu testere ile yapılan üretim çalışmaları ağır işyükü (115),yardımcı işçilerin yaptığı işler ise (91) orta ağırlıklı işler sınıfına girmektedir. Ayrıca,Kardiovasküler işyükü motorlu testere ile çalışmada sınır değer olan % 40'ın üzerindedir.Ayrıca motorlu testere ile yapılan üretim çalışmalarında işyükü üzerinde etkili olan enönemli faktörler, Vücut uzunluğu, arazi şartları, günlük çalışma süresi, vücut ağırlığı, yaş,gürültü, nem, alkol ve sigara kullanımı olarak tespit edilmiştir.Bu çalışma kapsamında orman işçilerinin motorlu testere ile yaptıkları üretim çalışmalarısırasında almaları gerekli önlemler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The works conducted in Forestry differ by the difficulties, high accident rates, working inopen spaces, the obligatory accommodations in the working areas, changing working hoursand durations, unsustainable works and sufficiency?s regarding social and economicalfactors.This study was carried out during the production period of 2005 by Zonguldak RegionalForest Management, Devrek forest Enterprise, Tefen Forest Management.In this study, forestry production work was evaluated by ergonomic aspects and theworking conditions of the production workers were determined. Moreover, questionnairesimplemented on workers of Gökçebey region being, densely forested area, and theobservations and the results of measurements were investigated and discussed.Furthermore, the necessary measures that forestry workers must take into account arepresented.vABSTRACT (continue)Accordingly to this study, production works using chainsaws are classified as hard work,the other helping workers jobs are classified as medium hard work. Moreover,cardiovascular workload of the chainsaw work exceeds the limit of 40%.The most important effecting factors in chainsaw operations are the height of the body,conditions of the areas, daily working hours, weight of the body, age, noise, humidity,alcohol consumption and smoking.