Effectiveness of metakaolin on the strength and durability properties of air-cured and water-cured concretes
Metakaolinin havada ve suda kür edilmiş betonların dayanım ve durabilite özellikleri üzerine etkisi
- Tez No: 183395
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERHAN GÜNEYİSİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metakaolin, Durabilite, Kür koşulları, Kılcal su geçirimliliği, Basınç dayanımı, Su emme, Klorür geçirimliliği, Boşluk yapısı, Sülfat etkisi, Metakaolin, Chloride penetration, Curing condition, Drying shrinkage, Durability, Sorptivity, Pore structure, Sulfate attack
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, havada ve suda kür edilmiş betonların dayanım ve özellikle durabiliteözellikleri üzerinde metakaolinin (MK) etkisi deneysel olarak incelenmiştir. MKçimentoyla ağırlıkça üç farklı düzeyde (%0, %10 ve %20) yer değiştirilmiştir. Su-bağlayıcı oranı (w/cm), beton yaşı, kür koşulları ile klorür ve sülfata maruz kalmasüreleri bu çalışma kapsamında irdelenen diğer deneysel parametrelerdir. Yalın veMK modifiye betonların performans özelliklerini değerlendirmek maksadıyla; basınçdayanımı, kılcal su geçirimliliği, su emme, klorür iyon geçirimliliği, kuruma rötresi,kurumadan dolayı ağırlık kaybı ve sülfat dayanımı deneyleri gerçekleştirilmiştir.Ayrıca civalı porozimetre deneyi ile betonların harç fazında porozite ve boşlukdağılımları incelenmiştir. Deneyler, 180 günlük süre zarfında, belirtilen testyöntemlerine uygun olarak değişik zamanlarda yapılmıştır. Deneylerden elde edilensonuçlara göre, MK değişim düzeyinin ve uygulanan kür koşullarının durabiliteözelliklerini önemli ölçüde etkilemiştir. Özellikle suda kür edilmiş MK katkılıbetonlarda MK katkı oranının %20'ye ulaştığı betonların performanslarında iyileşmetespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates experimentally the effectiveness of metakaolin (MK) inimproving the strength and particularly durability properties of the air-cured andwater-cured concretes. Three MK replacement levels were considered in the study:0%, 10%, and 20% by weight of cement. The other experimental parametersinvestigated in the study were: water-to-cementitious material ratio (w/cm), age,curing procedures, and chloride and sulfate exposure periods. The performancecharacteristics of the plain and MK modified concretes were evaluated by measuringthe compressive strength, water sorptivity, water absorption, resistance to chlorideion penetration, drying shrinkage, weight loss due to the corresponding drying, andsulfate resistance. The porosity and pore size distribution of the mortar phase of theconcrete were also examined by using mercury intrusion porosimetry. Themeasurements were conducted at different ages up to 180 days according to thespecified test methods. Test results revealed that replacement level of MK and curingprocedure adopted had significant effects on the durability characteristics; inparticular the most prominent effects were observed on the water-cured MK blendedcement concrete, which performed well when the amount of MK used in the mixtureincreased up to 20%.