Kırkkepenekli Köyü (Muratlı-Tekirdağ) topraklarının sınıflandırılması ve amenajman ilkeleri
Classification of soils of Kırkkepenekli Village (Muratlı-Tekirdag) and its management principles
- Tez No: 183432
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL CANGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kırkkepenekli Köyü, Arazi Kullanım Planlaması, ToprakAmenajmanı, Vertisol, Entisol, İnceptisol.VI
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma, Kırkkepenekli Köyü (Muratlı-Tekirdağ) arazilerinin tipikmorfolojik, fiziksel, kimyasal özelliklerinin saptanması, Toprak Taksonomisine göresınıflamasının yapılması ve bu toprakların amenajman ilkelerinin ortaya konması amacı ileyapılmıştır.Çalışmanın bulgular bölümünde ilk olarak toprak yapan faktörler açıklanmış, sonrada araştırılan 6 profilin morfolojik özellikleri belirtilerek profil tanımlamaları, fizyoğrafikkesitlerini gösteren şekiller verilmiş ve önemli fiziksel ve kimyasal analiz sonuçlarıçizelgeler halinde sunulmuştur.Sonuç ve tartışma bölümünde araştırılan profillere ait veriler değerlendirilerek,Toprak Taksonomisine göre sınıflaması yapılmış ve ayrımlı özellikleriyle belirlenen farklıtoprak cinslerine göre amenajman yöntemleri açıklanmıştır.Araştırılan profillere ait toprak reaksiyonları (pH); 1/2.5 oranında sulandırılmıştoprak süspansiyonlarında 5.07 ile 8.17 arasında, N/50 CaCI2 çözeltisinde 4.26 ile 7.32arasında, N/10 KCI çözeltisinde 3.68 ile 6.41 arasında değişmektedir. % Tuz değerleri0.004 ile 0.117, % CaCO3 miktarları 0.00 ile 28.49 arasında değişim göstermektedir.Organik madde miktarları bakımından toprakların fakir oldukları gözlenmiştir. Profillerin1. ve 2. horizonlarında organik madde miktarları % 0.92 ile % 1.66 arasında, P2O5miktarları 2.65 kg/da ile 23.75 kg/da, K2O miktarları 14.08 kg/da ile 87.43 kg/da arasındadeğişim göstermiştir. KDK değerleri 5.88 cmol/kg ile 45.92 cmol/kg arasında, Ca++kapsamları 4.33 cmol/kg ile 37.43 cmol/kg arasında, Mg++ kapsamları 1.08 cmol/kg ile11.67 cmol/kg arasında, K+ değerleri 0.05 cmol/kg ile 0.79 cmol/kg, Na +değerleri 0.08cmol/kg ile 5.13 cmol/kg arasında değişim göstermektedir.Profillere ait tekstür sınıfları; kil, kil tın, tın, kumlu kil tın, kumlu tın, tınlı kum, kumve kumlu kil olarak belirlenmiştir. Çalışma alanı toprakları , Toprak Taksonomisi (SoilTaxonomy, 1998)' e göre Alt Grup düzeyinde sınıflandırılmıştır. Ayrıca FAO/UNESCODünya Toprak Haritasına esas olacak sınıflama isimleri de verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This search, was done for the aim of that the terrains of Kırkkepenekli Village(Muratlı-Tekirdağ) will be fixed its morphological, physical and chemical characteristicsand will be done its classification according to Soil Taxonomy and will be proposedmanagement principles of soil of that terrain.In the section of findings of the execution, firstly the factors that make soil wereexplained and then morphological characteristics of profile definitions searched 6 profileswere indicated, the figures were presented that demonstrate their physiographical crosscutsand their important physical and chemical analysis results were presented with lists.In the section of result and discussion, data which belongs to searched profiles wasevaluated, its classfication was done according to Soil Taxonomy and the managementmethods according to different soil types with separated characteristics was explained.Soil reactions belonging to searched profiles change between 5.07 and 8.17 inwatered soil suspenstions which its ratio 1/2.5, in N/50 CaCl2 , the ration changes between4.26 and 7.32, in N/10 KCl the ratio changes between 3.68 and 6.41. There is a changebetween 0.004 and 0.117 in % salt value and between 0.00 and 28.49 in % CaCO3. It isobserved that soil is unproductive and unfertile on account of being organic. The amount oforganics change between % 0.92 and % 1.66 in first and second horizons of profiles, theamount of P2O5 between 2.65 kg/da 23.75 kg/da and lastly the amount of K2O between14.08 kg/da and 87.73kg/da. It changes in the values of KDK between 5.88 cmol/kg and45.92 cmol/kg, in the extention Ca++ between 4.33 cmol/kg and 37.43 cmol/kg, in theextention Mg++ between 1.08 cmol/kg and 11.67, the values of K+ 0.05 cmol/kg and 0.79cmol/kg and the values of Na+ between 0.08 cmol/kg and 5.13 cmol/kg.Soil texture classes of the profiles were determined as clay, clay loam, loam, sandyclay loam, sandy loam, loam sand, sand and sandy clay. The soils of the studied area wereclassified according to Soil Taxonomy, (1998) on level Sub Group. However, classificationnames have been determined which it will be fundamental to World Soil Map ofFAO/UNESCO.KeyWords: Kırkkepenekli Village, Land Use Plannıng, Soil Management, Vertisol,Entisol, İnceptisol.VII