Farklı yöntemlerle çürütülmüş beyaz üzüm cibresinde, değişik K/Ca oranına sahip besin çözeltisi verilerek yetiştirilen domateste, gelişme ve verimin karşılaştırılması
The comparison of growth and yield of tomatoes grown in white grape marc composted with different methods and given liquid feeds having various K/Ca ratio
- Tez No: 183433
- Danışmanlar: Y.DOÇ. SÜREYYA ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Üzüm cibresi, topraksız kültür, K/Ca oranı, domates, kompostlama, Grape marc, soilles culture, K/Ca ratio, tomato, composting
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Beyaz üzüm cibresinin, topraksız kültürde yetiştirme ortamı olarak kullanımolanaklarını araştırmak amacı ile cibre, 3 değişik yöntemle ve 143 gün süreyleçürütüldükten sonra, ısıtılmayan cam serada, geç ilkbahar-yaz yetiştirmeperiyodunda 10 litrelik siyah polietilen torbalara doldurularak, Durinta F1 domatesçeşidi için yetiştirme ortamı olarak kullanılmıştır. Çürütme yöntemlerinin ilki; ilk üçay süreyle, 15 günde bir aktarma yapılıp, kalan zamanda kendi haline bırakma;ikincisi, cibreye yığın yapımında 1kgN (üre)/m3 ilave ederek, aktarmasız çürümeyebırakma ve üçüncüsü, aktarmasız ve üresiz (kontrol) kendi halinde çürümeyebırakma şeklindedir. Denemede, her üç yöntemle çürütülmüş cibrede yetiştirilenbitkilere, üç farklı K/Ca oranına (1.5, 0.74, 0.62) sahip besin çözeltisi uygulanmıştır.Denemedeki tüm bitkilerde şiddetli çiçek burnu çürüklüğü görülmüş, en iyi sonuçlarıaktarmalı cibrede yetiştirilen ve K/Ca oranı 0.62 ve 0.74 olan çözelti uygulananbitkiler vermiştir. Aktarmalı, üreli ve cibre kontrol yöntemleriyle çürütülmüş cibreyığınlarından çürüme sonu alınan örneklerde ölçümü yapılan bazı kriterlere aitveriler ise anılan sıraya göre aşağıda verilmiştir:pH (1:5 A/H):7.19, 7.02 ve 7.14; EC(1:5 A/H):744, 489 ve 628; Porozite (%H/H):54.5, 52.7 ve 56.3; Su hacmi(%H/H):9.79, 6.82 ve 8.00; Organik madde (%A/A):76.0, 80.7 ve 76.1; Toplam N(%A/A):1.60, 0.79 ve 1.45; C/N oranı:16.6, 30 ve 18; Biodegradability:0.96, 0.94 ve0.96.
Özet (Çeviri)
To determine of the suitability for use as growing media in soilles culture,white grape marc was composted by heap preapared to aerobic bioprocess in threedifferent composting methods, in the open conditions for 143 days. First heap wasturned every two weeks for the first three months, then allowed to mature foradditional 50 days. Second heap was added 1kg N (urea)/m3 at the beginning of theprocess and left the decomposition without turning. The third heap was allowed todecompost without addition of urea and without turning throughout the process. Forhorticultural practises, composted grape marc was filled in 10 liter-black PE bags andplaced in an unheated glasshouse in late spring-summer growing period for growingtomato (Durinta F1) plants. Plants were fertigated with three different liquid solutionsof varying K/Ca ratio (1.5, 0.74 and 0.62). Severe blossom-end rot observed in allplants was concerned to have originated from the low water capacity of the grapemarc. The plants grown in the factor grape marc composted by turning systemcontaining 0.62 and 0.74 K/Ca solutions gave the highest results. Data on samephysical and chemical composition of the grape marcs were obtained from heaps ofthree composting methods are provided below, in the order of 1st, 2nd and 3d heap; pH(1:5 W/V):7.19, 7.02 and 7.14; EC (1:5 W/V):744, 489 and 628; T.Porosity(%V/V):54.5, 52.7 and 56.3; Water capasity (%V/V):9.79, 6.82 and 8.00; OM(%W/W):76.0, 80.7 and 76.1; T. Nitrogen (%W/W):1.60, 0.79 and 1.45; C/Nratio:16.6, 30 and 18; Biodegradability:0.96, 0.94 and 0.96.