Süt sığırı barınak projelerinin hazırlanmasına yönelik bir uzman sistemin oluşturulması
Construction of an expert system for preparation of milk cow (dairy cattle) barn projects
  1. Tez No: 183543
  2. Yazar: MUHAMMET DAVUT KARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİT ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Barınak, Proje, Süt sığırcılığı, Uzman sistem, Barn, Expert System, Milk Cow Breeding, Project
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Hayvan barınakları, hayvanları olumsuz dış çevre koşullarından korumak, uygun bir yaşama ortamıoluşturmak ve fonksiyonel planlama ile zaman ve işgücünden ekonomi sağlamak amacıyla inşa edilirler. Havyanyetiştiriciliğinde yapılan yatırımın büyük bir bölümünü barınak inşası ve kullanılacak ekipman için ayrılankaynak oluşturmaktadır. Bu amaçla yapılan sabit yatırım; en asgari düzeyde tutulmalı ve dikkatli birprojelendirme ile hayvan barınakları inşa edilmelidir.Türkiye'de hayvan barınakları klasik yöntemlerle projelendirildiğinden hem fazla zaman almakta hemde malzeme kayıpları ortaya çıkmaktadır. Bu tip projelerde daha çok yapı maliyetinin düşük olması üzerindedurulmakta, iklim özelliği kesin ayrılık gösteren bölgelerde de aynı tip barınaklar yapılmakta ve yapı elemanlarıbenzer şekilde boyutlandırılmaktadır. Bu nedenle, hayvan barınaklarının kısa sürede ve malzeme kayıplarınıoptimize ederek hazırlanabilmesi için günümüzde her alanda yaygın olarak kullanılan bilgisayardanyararlanılmalıdır. Bu amaçla hayvan barınakları projeleri hazırlayan bilgisayar paket programlarınıngeliştirilmesi gerekmektedir.Bu çalışmada, süt sığırcılığında önemi tartışılamayacak kadar büyük olan barınaklarınprojelendirilmesinde büyük kolaylık sağlayacak olan bir uzman sistem geliştirilmiştir. Geliştirilmiş olan uzmansistem ile süt sığırı barınak projeleri kısa sürede hazırlanabilecek, metraj ve keşif özetini birim fiyatlara göreçıkarılabilecek, görünüş ve detay çizimlerini hazırlanabilecektir. Ayrıca geliştirilmiş olan uzman sistem, kısasürede süt sığırcılığı barınak projeleri hazırlayarak üreticilere alternatif projeler sunacak ve üreticilerin ekonomikdurumlarına en uygun projenin belirlenmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The animal barns are constructed to protect animals from negative environment conditions, provide asuitable living-production environment and save time and workfoce by functional planning. The barnconsruction and financing to procure equipment to be used constitute a major part of investment for animalbreeding. The stationary investment, which is carried out for this purpose, should be kept at the most minimumlevel and animal barns should be constructed with the careful projects.Because of the fact that the animal barns are projected with classical methodologies in Turkey, not onlytime is wasted but also the material losse occurs. For these reasons, decreasing of the construction costs are takeninto consideration, the similar types of barns are constructed in the regions where the climate condiditons aredefinitely varied and the construction components are shaped in similar ways. Recently, computers that havebeen widely used in every scope should be utilized to prepare animal barns in very short period, optimizingmaterial loses. The computer packaged softwares by which animal barn projects can be prepared should bedeveloped for this purpose.An expert system to facilitate the projecting the barns which carries great importance to milk cowbreeding sector should be developed. With this expert system to be developed, milk cow barn projects can beprepared by saving the time, length and exploration report can be provided according to unit prices andappearance and detail draws can be prepared. In addition, the projects, convenient for the economical situationsof the producers, can be determined with this system.