Tunable tranmission spectrum of a periodically corrugatedwaveguide
Periyodik olarak oluklu bir dalga kılavuzunun ayarlanabilir iletim spektrumur
  1. Tez No: 183554
  2. Yazar: ESER AKRAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VİCTOR POGREBNYAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik dalga, düzlemsel dalga kılavuzu, Braggyansıması, periyodiklik, ayarlanabilir frekans spektrumu, Electromagnetic wave, planar waveguide, Bragg reflection, periodicity, tunable frequency spectrum
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİPERİYODİK OLARAK OLUKLU BİR DALGA KILAVUZUNUNAYARLANABİLİR İLETİM SPEKTRUMUEser AKRAYÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Victor POGREBNYAKYıl: 2006, Sayfa: 172Jüri : Prof. Dr. Victor POGREBNYAKProf. Dr. Süleyman GÜNGÖRDoç. Dr. Turgut İKİZPeriyodik yapılardaki elektromanyetik dalga yayılımının analizi, kuantum- veoptoelektronik, fotonik kristaller, fiber grating sensörler ve mikrodalga gibi teknolojive fiziğin birçok alanında kendine geniş kullanım alanı bulmasından dolayı hatırısayılır bir ilgiye sahiptir.Periyodik yapılar fiziksel olarak çok iyi geliştirilmiş olmalarına karşın, örnekolarak düzlemsel periyodik olarak oluklu dalga kılavuzundaki dalga yayılımı gibi,daha detaylı incelenmesi gereken deneysel bazı problemler hala mevcuttur. Bu tezdeyapıldığı gibi böyle bir çalışma periyodik yapıları özelliklerini kontrol etmenin yenibir ilkesini geliştirmeye yol açacaktır.Periyodik yapılardaki dalga yayılımına ilginin yanında, düzensiz yapılardakidalga yayılımına olan ilgi de hiçbir zaman periyodik yapılara olan ilginin gerisindekalmamıştır.Bu tezde düzlemsel periyodik olarak oluklu dalga kılavuzunun iletimspektrumunun ayarlanabilirliği mikrodalga frekansında teorik ve deneysel olarakincelenmiştir. İletim özelliklerinin ölçümü göstermiştir ki durdurma ve geçirmebantlarının frekans spektrumundaki yeri (ve genişliği) oluklu plakaların birbirinegöre olan pozisyonuna bağlıdır. İletim bir plakanın diğerine göre oluğun yarımperiyodu kadar kaydırılmasıyla sıfırdan maksimum değere kadar değişir. Deneyselsonuçlar bir plakanın diğerine göre kaydırılmasıyla, teorik olarak beklenen bantyapılı bir biçimden tamamen bantsız bir yapıya dönüşümü gerçeklemiştir.Daha sonra periyodik olarak oluklu bir dalga kılavuzunun periyodurandomize edilerek iletim spektrumu deneysel olarak incelendi. Deneysel sonuçlarbilinen teorik öngörülerle iyi bir uyum içindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISTUNABLE TRANMISSION SPECTRUM OF A PERIODICALLYCORRUGATED WAVEGUIDEEser AKRAYDEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Victor POGREBNYAKYear: 2006, Pages: 172Jury : Prof. Dr. Victor POGREBNYAKProf. Dr. Süleyman GÜNGÖRDoç. Dr. Turgut İKİZAnalysis of electromagnetic wave propagation in periodic structures is ofconsiderable interest due to their extensive use in many fields of electrical andelectronics engineering and technology such as quantum- and optoelectronics,photonic crystals, fiber grating sensors and microwaves.Although the applications of periodic structures are well developed, there arestill some basic experimental problems, such experimental problem as tunabilitymechanism of the transmission spectrum in a planar periodically corrugatedwaveguide, which need more detailed investigation.Aside from considerable interest to the propagation of waves in periodicstructures great interest to the propagation of waves in disordered structures byscientists has never been remained behind that of periodic structures as well.In this thesis, the tunability of the transmission spectrum of a planarperiodically corrugated waveguide was investigated theoretically and experimentallyat the microwave range of frequency. Measurement of the transmission propertiesshowed that the location of the gap in the frequency spectrum as well as its widthdepends on the relative position of two corrugated plates. The transmission variesfrom zero to a maximum value upon shifting one periodic plate with respect toanother on the half period of the corrugation. The results confirm the theoritecalprediction of the transformation of tunabilty of the transmission spectrum from aband structure form to a gapless one upon such a shift of one of the plates.Then the effect of randomizing period of a corrugated waveguide wasinvestigated. The corrugated waveguide having randomized periods was designed,manufactured, and its transmission spectrum was investigated experimentally. Theexperimental results are in a good agreement with the known theoretical predictionsand results.