Alanya ilçesi (Antalya) katı atık depolama alanının jeoteknik incelemesi
Solid vaste sanitary land filling areas geotechnical investigation of Alanya (Antalya)
- Tez No: 183553
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAZİYE BOZDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Düzenli Depolama, Katı Atık, Sızıntı Suyu, Zemin ve Kaya Mekaniği.I
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZALANYA LÇES (ANTALYA) KATI ATIKDEPOLAMA ALANININ JEOTEKN K NCELEMESVeli Emre AKKURTÇukurova ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeoloji Mühendisliği Anabilim DalıDanışman : Doç.Dr. Şaziye BOZDAĞYıl: 2006, Sayfa:42Jüri : Doç. Dr. Şaziye BOZDAĞ: Prof. Dr. Hasan ÇET N: Doç. Dr. Ergül YAŞARYapılan bu çalışma, Antalya ili Alanya ilçesi Yumru dağında düzensiz olarakkullanılan deponi alanının düzenli depolama açısından uygunluk değerlendirmesininyapılmasını amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda 20 adet sondaj kuyusu açılmış veLugeon deneyleri yapılmıştır. Ayrıca bu birimler üzerinde RQD ölçümleri yapılmış vesüreksizlik ölçümleri alınmıştır.Bu çalışmalara göre deponi alanının süreksizlik yapıları ve karstik boşluklar içerençok geçirimli birimden oluştuğu belirlenmiştir. Deponi alanı ve yakın civarında akifer özellikgösterecek bir birim bulunmamakta ve yer altı suyu içermemektedir.Dolomitik kireçtaşlarının taşıma gücünün belirlenmesi için kayaç numuneleriüzerinde laboratuar deneyleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre birimin izin verilebilirtaşıma basıncının 47,88-37,27 kg/cm2 arasında değiştiği belirlenmiştir.ncelemeler sonucunda geçirimliliğin çok yüksek olduğu inceleme alanı içinsızdırmazlığın tam olarak sağlanabilmesinin mümkün olmadığı belirlenmiş ve bu alanınındüzenli depolama açısından uygun olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACMSc THESISSOLID VASTE SANITARY LAND FILLING AREASGEOTECHN CAL INVESTIGATION OF ALANYA (ANTALYA)Veli Emre AKKURTDEPARTMENT OF GEOLOGYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Assc. Prof. Dr. Şaziye BOZDAĞYear: 2006, Pages:42Jury : Assc. Prof. Dr. Şaziye BOZDAĞ: Prof. Dr. Hasan ÇET N: Assc. Prof. Dr. Ergül YAŞARThis study aims to make the evaluation of conformance for the disorganized depotarea to be reorganized properly, on Mount Yumru of Alanya, Antalya. Having this as themain purpose, 20 wells have been drilled and lugeon tests have been experimented. AlsoRQD and discontinuity evaluations have been made upon these units.According to these studies, it has been specified that the depot area constitutespermeable units of discontinuity frames and cavernous spaces. No aquiferous unit norgroundwater have been detected at the depot area or nearby.Lab experiments have been made on the rock samples to determine the bearing ratioof dolomite limestones. Results have shown us that the bearing pressure ratio changesbetween 47,88 kg/cm2 and 37,27 kg/cm2.Examinations have finally shown us that the studied area is too permeable to acquirefull tightness and the area is not fit for organized storage.KeyWords: Organized Storing, Solid Waste, Leak Water, Ground And Rock MechanicsI