Kırka (Eskişehir) bor yatakları çevresindeki biyojeokimyasal anomalilerin araştırılması
An investigation of the biogeochemical anomalies around the Kırka (Eskişehir) borate mine
  1. Tez No: 183598
  2. Yazar: SEMİHA ZORLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA AKYILDIZ, YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyojeokimya, belirtgen bitki, Kırka (Eskişehir)I, Biogeochemistry, indicator plant, Kırka (Eskişehir)II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİKIRKA (ESKİŞEHİR) BOR YATAKLARI ÇEVRESİNDEKİBİYOJEOKİMYASAL ANOMALİLERİN ARAŞTIRILMASISemiha ZORLUÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜJEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman :Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKYILDIZYrd. Doç. Dr. Zeynep ÖZDEMİR (İkinci danışman)Yıl :2006, Sayfa: 132Jüri :Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKYILDIZYrd. Doç. Dr. Zeynep ÖZDEMİRProf. Dr. Servet YAMANProf. Dr. Hüseyin ÇELEBİYrd. Doç. Dr. Ayfer ALKAN TORUNKimya sanayinden uzay ve havacılık sanayine kadar pek çok alandakullanılan ve stratejik öneme sahip borun yeni yataklarının bulunabilmesi amacıylaKırka (Eskişehir) Bor Madeni ve çevresinde doğal olarak yetişen Gypsophilaperfoliata L., Pinus nigra Arn, Chrysopogon gryllus (L.) Trin., Juniperus oxicedrusL. subsp., Juniperus foetidissima Willd., Apera intermedia Hackel, Quercus trojanaP.B. Webb, Puccinellia intermedia (Schur) Janchen, Alyssum sibiricum Wılld,Genista aucheri Boiss ve Euphorbia hirsuta L., bitki türleri ve üzerinde yetiştikleritopraklardan örnekler alınmıştır. Bitki ve toprak örneklerinin B, Li, Sr, Cu, Zn, Mn,Ni ve Co içerikleri saptanarak biyojeokimyasal anomalileri incelenmiştir. Bitkilerdebulunan element içeriği ile topraklarda bulunan element içeriği karşılaştırılarakbelirtgen (indikatör) bitkiler saptanmıştır. Yapılan değerlendirme sonucunda; P.intermedia (Schur) Janchen (n=17, r=0,7274) ile G. aucheri Boiss bitki türlerinindalları (n=26, r=0,7934) ve P. nigra Arn. bitki türünün yaprağı (n=16, r=0,6805) Biçin, G. aucheri Boiss bitki türünün dalı (n =18, r=0,6214), J. oxicedrus L. subsp.bitkisinin hem dalı (n=24, r=0,7267) hem de yaprağı (n=20, r=0,8293) ve P. nigraArn. bitki türünün yaprağı (n=19, r=0,6655) Li için, J. oxicedrus L. subsp. bitki türü(n= 16, r=0,6824) ile E. hirsuta L. bitki türünün yaprağı (n=14, r= 0,7511) ve P.nigra Arn. bitki türünün dalı (n=16, r = 0,8567) Sr için, G. perfoliata L. bitki türünündalı (n=13, r=0,7915) Mn için belirtgen bitki olarak saptanmıştır. Ancak bitkitürlerinin içerdiği Cu, Zn, Ni ve Co içerikleri ile topraktaki içerikleri arasındaistatistiksel anlamda doğrusal bir ilişki saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc. THESISAN INVESTIGATION OF THE BIOGEOCHEMICAL ANOMALIESAROUND THE KIRKA (ESKİŞEHİR) BORATE MINESemiha ZORLUDEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor :Assist. Prof. Dr. Mustafa AKYILDIZAssist. Prof. Dr. Zeynep ÖZDEMİR (Co Supervisor)Year :2006, Page : 132Jury :Assist. Prof. Dr. Mustafa AKYILDIZAssist. Prof. Dr. Zeynep ÖZDEMİRProf. Dr. Servet YAMANProf. Dr. Hüseyin ÇELEBİAssist. Prof. Dr. Ayfer ALKAN TORUNGypsophila perfoliata L., Pinus nigra Arn, Chrysopogon gryllus (L.) Trin.,Juniperus oxicedrus L. subsp., Juniperus foetidissima Willd., Apera intermediaHackel, Quercus trojana P.B. Webb, Puccinellia intermedia (Schur) Janchen,Alyssum sibiricum Wılld, Genista aucheri Boiss ve Euphorbia hirsuta L. plantssamples and soil samples where plants are growing, were collected in and around theKırka (Eskişehir) Borate Mine for exploring the new borate mines that has usedstrategic importance and widely in a lot of industry fields from chemistry to thespace and aeronautics. The B, Li, Sr, Cu, Zn, Mn, Ni and Co contents of plant andsoil samples were determined, and the biogeochemical anomalies of them wereinvestigated. Element contents of the plant samples were compared with the elementlevel of the soil samples, then indicator plants were foundet. As a result of theevaluations, the determined indicator plants were, P.intermedia (Schur) Janchenplant species (n=17, r=0.7274), twigs of G. aucheri Boiss (n=26, r=0.7934) and leafsof P. nigra Arn. (n=16, r=0.,6805) for B; twigs of G. aucheri Boiss (n =18,r=0.6214), both twigs (n=24, r=0.7267) and leafs (n=20, r=0.8293) of J. oxicedrus L.subsp. and leafs of the P. nigra Arn. (n=19, r=0.6655) for Li; J. oxicedrus L. subsp.plant species (n= 16, r=0.6824), leafs of the E. hirsuta L. (n=14, r= 0.7511) andbranches of P. nigra Arn. (n=16, r = 0.8567) for Sr; twigs of G. perfoliata L. (n=13,r=0.7915) for Mn. However there is no statistical relations were established betweenthe Cu, Zn, Ni and Co values of plant and soil samples.