Genişleme sürecinin AB tarım ve tarım politikalarına (OTP) etkileri ve bunun Türkiye tarımına olası yansımaları
Effects of the enlargement process on EU agriculture and agricultural policies and their implications for Turkish agriculture
- Tez No: 183623
- Danışmanlar: PROF.DR. NECAT ÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği (AB), Ortak Tarım Politikası (OTP), Türkiye, TarımPolitikaları, Tarım Sektörü, Genişleme Süreci, European Union (EU), Common Agricultural Policy (CAP), Turkey, Agricultural Policies, Agricultural Sector, Enlargement Process
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİGENİŞLEME SÜRECİNİN AB TARIM VE TARIM POLİTİKALARINA (OTP) ETKİLERİVE BUNUN TÜRKİYE TARIMINA OLASI YANSIMALARIAli Rıza DEPREMÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. M. Necat ÖRENYıl: 2006, Sayfa:103Jüri : Prof. Dr. M. Necat ÖRENDoç.Dr.Seda ŞENGÜLYrd.Doç.Dr.Cahit GÜNGÖRBu çalışmada, AB genişleme sürecinin Birliğin tarımsal yapı ve politikalarına etkilerive bunun Türkiye tarımına olası yansımaları incelenmiştir. Buna göre, özellikle 2004 yılıMayıs ayındaki son genişleme Birliğin tarımsal yapısını büyük ölçüde değiştirmiş, OTP'de isedestek, miktar ve kapsamının sınırlandırılarak daha rekabetçi bir ortamın yaratılması ve kırsalkalkınmaya artan önemin verilmesi yönünde köklü değişikliklere yol açmıştır. Yapılan budüzenlemelerde DTÖ Tarım Antlaşması da etkili olmuştur.Türkiye'nin üyeliği, AB tarımında ve OTP harcamalarında çok daha köklüdeğişikliklere neden olacaktır. Bugünkü haliyle Türkiye tarımı, üyelik önündeki en büyükengellerden biri olarak görülmektedir. Türkiye'nin son derece karmaşık ve sürekli değişimeuğrayan OTP'ye uyumu kolay olmayacaktır. Son gelişmelerle, uyum amacıyla bir geçişdöneminin tanınması ve Birlik fonlarının kullanımı konusunda da kısıtlamalar getirilmiştir.Bu bakımdan, bundan böyle Türkiye'nin tarımsal yapı ve politikalardaki temel farklılıklarıüyelik öncesi ve daha çok kendi olanaklarıyla gidermesi konusunun daha da önem kazandığısöylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. THESISEFFECTS OF THE ENLARGEMENT PROCESS ON EU AGRICULTURE ANDAGRICULTURAL POLICIES AND THEIR IMPLICATIONS FOR TURKISHAGRICULTUREAli Rıza DEPREMÇUKUROVA UNIVERSITYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICSSupervisor: Prof. Dr. M. Necat ÖRENYear: 2006, Pages:103Jury : Prof. Dr. M. Necat ÖRENDoç.Dr.Seda ŞENGÜLYrd.Doç.Dr.Cahit GÜNGÖRThis study analyses the effects of EU enlargement process on the agricultureand agricultural policies of the Union and their implications for Turkish agriculture.The most recent enlargement occurred in May, 2004, has significantly changed theagricultural structure of the Union and caused dramatic changes in CAP, towardscreation of a more competitive environment and recognition of the increasingimportance of rural development through limitations put on the amount and extent ofthe supports. WTO agreements have also played an efficient role in thoseregulations.Accession of Turkey will cause much more radical changes in EU agricultureand CAP expenses. With its present status, Turkish agriculture is being seen one ofthe greatest barriers before accession. It will not be easy for Turkey to adapt toconstantly changing and complicated CAP. With recent developments, somerestrictions have been set forth on allowing a transition period for adaptation and useof the Union funds. In this sense, based on the recent developments, it can beconcluded that it has become more important for Turkey to eliminate its fundamentaldifferences in agricultural structure and policies before accession with its ownopportunities.