Kahramanmaraş ili ve çevresi Carabidae (Coleoptera) faunası ve taksonomisi üzerine çalışmalar
Faunistic and taxonomic researhes on the family Carabidae (Coleoptera) in Kahramanmaraş and the surrounding area
  1. Tez No: 183624
  2. Yazar: SAKİNE SERAP AVGIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSKENDER EMRE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, Carabidae, taksonomi, fauna, Kahramanmaraş, Carabidae, taxonomy, fauna
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 377
Özet
ÖZDOKTORAKAHRAMANMARAŞ İLİ VE ÇEVRESİ CARABIDAE (COLEOPTERA)FAUNASI VE TAKSONOMİSİ ÜZERİNE ÇALIŞMALARSakine Serap AVGINÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBİYOLOJİ ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. İskender EMREYıl: 2006, Sayfa: 352Üye : Prof. Dr. M. Rifat ULUSOYDoç. Dr. Cengiz KAZAKYrd. Doç. Dr. M. Murat ASLANYrd. Doç. Dr. Pınar ÖZALPBu çalışma Kahramanmaraş il merkezi, ilçeleri bu ilçelere bağlı köyler veayrıca nehirler ve dağlar ile tam ayrılması mümkün olmayan komşu illerin (Malatya,Gaziantep, Sivas, Adıyaman, Adana, Kayseri, Osmaniye) sınırlarında yer alan vebazen tür için uygun görülen habitatlar ile bu illerin daha iç bölgelerinde, farklıyükseklikler, farklı iklim koşulları ve değişik türlerdeki bitki örtüsüne sahiplokalitelerden toplanan Carabidae (Coleoptera) türleri üzerinde, 2004-2006 yıllarıarasında yürütülmüştür. Yapılan araştırmada, Carabidae familyasına bağlı Carabinae,Nebriinae, Broscinae, Pterostichinae, Harpalinae, Callistinae, Panagaeinae, Lebiinae,Brachininae, altfamilyalarına ait 113 tür ve alttür incelenmiştir. Bu örneklere aittanıtıcı bilgiler verilerek kısa tarifleri, altfamilya, cins ve aynı cinse ait türlerin yeraldığı tür ve alttür tanı anahtarları oluşturularak, her türe ait ergin erkek ve dişi bireyfotoğrafları, erkek genital organa ait aedeagus ve paramerlerin fotoğrafları, her türünyakalandığı lokalite, koordinatları ve yükseklikleri, Türkiye'deki dağılımı,Dünyadaki dağılımı, korotipleri ve sinonimleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD THESISFAUNISTIC AND TAXONOMIC RESEARCHES ON THE FAMILYCARABIDAE (COLEOPTERA) IN KAHRAMANMARAŞ AND THESURROUNDING AREASakine Serap AVGINÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBİYOLOJİ ANABİLİM DALISupervisor: Prof. Dr. İskender EMREYear: 2006, Page: 352Jury : Prof. Dr. M. Rifat ULUSOYAssoc. Prof. Dr. Cengiz KAZAKAssist. Prof. Dr. M. Murat ASLANAssist. Prof. Dr. Pınar ÖZALPIn this study, on the Carabidae (Coleoptera) species collected from diffferentaltitudes and climatic conditions and from localties of different vegetation, conductedbetween 2004 and 2006 in Kahramanmaraş, towns and villages belonging toKahramanmaraş, and at the borders of the nearby cities (Malatya, Gaziantep, Sivas,Adıyaman, Adana, Kayseri, Osmaniye), which cannot be competely separated fromKahramanmaraş by rivers and mountains, and sometimes in the interiors of thebordering cities which have got suitable habitat for the species. In the researchesmade 113 species and subspecies belonging to subfamilies of Carabinae, Nebriinae,Broscinae, Pterostichinae, Harpalinae, Callistinae, Panagaeinae, Lebiinae,Brachininae of Carabidae family were examined. Brief description of these sampleswith informative information, individual male and female photographs of eachspecies, aedeagus and parameres photographs of male genital organ with anidentification key of subfamily, genus, the species and subspecies and containing thespecies belonging to the same genus, the localities, coordinates, and altitudes whereeach species was collected, their distibution in Turkey and in the world andchorotypes and synonyms are also given.