Kırılan dalga çarpmasına maruz düşey plakların dinamik ve eşdeğer statik analizi
Dynamic and equivalent static analysis of vertical plates exposed to wave breaking
- Tez No: 183651
- Danışmanlar: PROF. SALİH KIRKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kıyı plağı, dalga kırılması, çarpma basıncı, dinamik büyütmekatsayısı.I, Coastal structure, wave breaking, impact pressures, Dynamicmagnification factor.I
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZKIRILAN DALGA ÇARPMASINA MARUZ DÜŞEY PLAKLARIND NAM K VE EŞDEĞER STAT K ANAL ZBanu YÜKSELÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜNŞAAT MÜHEND SL Ğ ANAB L M DALIDanışman : Prof. Dr. M .Salih KIRKGÖZYıl : 2006, Sayfa : 98Jüri : Prof. Dr. M. Salih KIRKGÖZ: Prof. Dr. A. Kamil TANRIKULU: Yrd. Doç. Dr. Zeliha SELEKBir dalganın düşey yüzeyli deniz duvarı üzerinde kırılması, yüksek çarpmabasınçlarının oluşmasına sebep olur. Yapılan teorik ve deneysel çalışmalar bu türyapıların dalga çarpma yükleri altındaki dinamik davranışının, yükün zamansaldeğişimiyle yakından ilgili olduğunu göstermektedir. Bir kıyı yapısının dinamikanalizi ve tasarımı, tasarım çarpma yükünün zamana göre değişiminin bilinmesi ileyapılabilir. Ancak zamana bağlı çarpma basınçlarına ait deneysel verilerin yetersizolması nedeniyle, yapının statik analize dayalı bir yönteme göre tasarımı çok dahaelverişlidir. Bu nedenle, dalga kırılmasına maruz düşey kıyı plaklarının dinamiktasarımında kullanılmak üzere bu çalışmada ?dinamik büyütme faktörü? şeklindetanımlanan bir katsayı için farklı sınır koşullarında bulgular sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISDYNAMIC AND EQUIVALENT STATIC ANALYSIS OFVERTICAL PLATES EXPOSED TO WAVE BREAKINGBanu YÜKSELDEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. M. Salih KIRKGÖZYear : 2006, Pages : 98Jury : Prof. Dr. M. Salih KIRKGÖZ: Prof. Dr. A. Kamil TANRIKULU: Yrd. Doç. Dr. Zeliha SELEKWhen a wave breaks on a vertical faced coastal structure, high magnitudeimpact pressures are produced. The theoretical and experimental studies show thatthe dynamic response of such structures under wave impact loading is closelydependent on the magnitude and duration of the load history. The dynamic analysisand design of a coastal structure can be succeeded provided the design load historyfor the wave impact is available. Since these types of data are very scarce, it is muchmore convenient to follow a method which is based on static analysis for the designprocedure. Therefore, to facilitate the dynamic design of a vertical plate that isexposed to breaking wave impact, in this study, the results of a multiplication factorcalled ?dynamic magnification factor? for different boundary conditions arepresented.