Aşağı Belemedik (Kıralan-Hacıkırı) dolaylarının stratigrafik özellikleri
Stratigraphy of Aşağı Belemedik (Kıralan-Hacıkırı) region
  1. Tez No: 183652
  2. Yazar: AFŞIN EKMEKYAPAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİYAZİ AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stratigrafi, Kıralan-Hacıkırı, Aşağı Belemedik, Miyosen.I, Stratigraphi, Asagi Belemedik, Kiralan-Hacikiri, MiyosenII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİAŞAĞI BELEMEDİK (KIRALAN-HACIKIRI)DOLAYLARININ STRATİGRAFİK ÖZELLİKLERİAfşın EKMEKYAPARÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜJEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Niyazi AVŞARYıl : 2006, Sayfa: 89Jüri : Prof. Dr. Niyazi AVŞARDoç. Dr. Ergül YAŞARYrd. Doç. Dr. Hakan GÜNEYLİFBE 2002-YL 138 nolu proje kapsamında Ç.Ü. Araştırma Fonu tarafındandesteklenen bu çalışma, Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeoloji Mühendisliği AnabilimDalı'nda Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanmıştır. İnceleme alanı Adana ilininyaklaşık 70-80 km kuzeybatısındadır. Bu çalışma ile Aşağı Belemedik (Kıralan-Hacıkırı) dolaylarının detay stratigrafi incelemesi yapılıp, farklı stratigrafik veyapısal konum sunan kayastratigrafi birimleri ayırtlanarak haritalanmıştır. İncelemealanı jeoloji haritasının yanı sıra genelleştirilmiş stratigrafi kesiti, stratigrafikkorelasyon çizelgesi, Kuşçular-Karaisalı arasının jeoloji enine kesiti hazırlanmıştır.İnceleme alanında 3855 metreden daha kalın, kronostratigrafik açıdanPaleozoyik, Mesozoyik ve Senozoyik yaşlı yedi kayastratigrafi birimi ayırtlanarakharitalanmıştır. Orta(?)-Üst Devoniyen yaşlı Yerköprü; Permo-Karbonifer yaşlıKarahamzauşağı ile Üst Triyas-Kretase yaşlı Demirkazık formasyonları çalışmaalanında Tersiyer istife temel oluşturmaktadırlar. Senozoyik'te Tersiyer istifiOligosen-Alt Miyosen yaşlı Gildirli formasyonu ile başlayıp, bunun üzerine Alt-OrtaMiyosen yaşlı Kaplankaya, daha sonra Alt-Orta Miyosen yaşlı Karaisalıformasyonları gelmekte, bunun üzerine inceleme alanında Tersiyer istifin tavanınıoluşturan Langhiyen-Serravaliyen yaşlı Güvenç formasyonu uyumlu olarakgelmektedir. Kuvaterner'de ise traverten, alüvyon ve taraça oluşumu söz konusudur.İnceleme alanında ekonomik değere sahip maden ve cevherleşme yoktur. AncakDemirkazık ve Karaisalı formasyonları T.C.D.D. tarafından balast malzemesi olarakkullanılmakta; Karaisalı formasyonu, toz kireç ve çimento hammaddesi olarakdeğerlendirilmektedir. İnceleme alanının yakın dolaylarında daha önce yapılanayrıntılı incelemelerle petrol imkânlarının varlığı araştırılmış ve bazı araştırıcılarpetrolün gömülü tepe ve stratigrafik kapanlarda bulunabileceğini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISSTRATIGRAPHY OF ASAGI BELEMEDIK(KIRALAN-HACIKIRI) REGIONAfsin EKMEKYAPARDEPARTMENT OF GEOLOGYINSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESCUKUROVA UNIVERSITYSuper visor : Professor Doctor Niyazi AVSARYear : 2006, Pages: 89Jury : Professor Doctor Niyazi AVSARAssociated Professor Ergul YASARAssistant Professor Hakan GUNEYLIThis study has been prepared as a MSc. thesis in the Çukurova University,Institute of Natural Science, Geological Engineering Department and supported bythe Çukurova University, Research Foundation (FBE 2002-YL 138). Theinvestigated area is located at approximately 70-80 km northwest of Adana. In thisstudy, detailed stratigraphic investigation has been done around Asagi Belemedik(Kiralan-Hacikiri) (NW Adana) area. At the base of the Tertiary succession of theAdana basin Paleozoic and Mesozoic aged lithostratigraphic units are outcropped.Together with geological map of the studied area, the columnar stratigraphic section,measured stratigraphic sections, geologic cross-section (Kuscular-Karaisali), havealsa been prepared.More than 3855 m. thick sedimentary sequence of Paleozoic, Mesozoic andCenozoic ages was mapped according to seven lithostratigraphic units. Thelithostratigraphic units begin with the Middle (?)-Upper Devonian aged Yerkopruformatian in the investigated area. Permo-Carbonifereous aged Karahamzauşağıformation comes on this. Upper Triassic - Cretaceous aged Demirkazık formationcomes on this .And All of these are foundation of investigated area. Tertiarysuccession begins with Oligocene-Lower Miocene aged Gildirli formation.Lower-Middle Miocene aged Kaplankaya formation comes on this. Lower-Middle Mioceneaged Karaisali formation comes on this. Langhiyen-Serrevaliyen aged Guvencformation which comes harmony on lower units form top of the Tersiyer stow atresearch area. Travertene, alluvium and terrace exist in the Quaternary. There is notany mineralization of economic significance in the area. Demirkazık and Karaisalıformations is being used as balast material for railways and Karaisalı formation forpowder lime production, on the other hand it could be used as raw material in cementproduction. Some researcher have done detailed researchs near research area forthere is any petroleum possibility. Some researchers signs that petrolium may beburyed hillans stratigraphic traps near research area and nearly places.