Skandiyum(III) iyonunun bazı oksijen verici uçları olan ligandlara ilgisinin araştırılması
Investigation that interest of scandium(III) ion to some ligands which have oxygen donor ends
- Tez No: 183770
- Danışmanlar: PROF.DR. ULVİYE ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Scandium(III), 4-dihidroksibenzaldehit, 5-dihidroksinaftalen-2, 7-disodyumsülfonat, potentiometry, stability constants
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETSkandiyum(III) yonunun Bazı Oksijen Verici Uçları Olan Ligandlara lgisininAraştırılmasıEmel GÜNEYSkandiyum(III)'ün 3,4-dihidroksibenzaldehit (3,4-DHBAL, H2L) ve 4,5-2-dihidroksinaftalen-2,7-disodyum sülfonat (CTA, H2L ) ile oluşturduğu koordinasyon türlerive bu türlerin kararlılık sabitleri , 25 ± 0.1 0C 'ta 0.1 M KCl iyonik ortamında potansiyometrive spektroskopi yöntemleri ile belirlendi. Sc(III)'ün bu iki ligand ile ScL, ScL(OH) veScL(OH)2 türü kompleksleri oluşturduğu saptanmıştır. Bu kararlılık sabitleri Best programı ilehesaplanmıştır. CTA ve 3,4-DHBAL'ın oluşturduğu ScL türü komplekslerin kararlılıklarıCTA > 3,4-DHBAL sırasında azalmaktadır.Anahtar Kelimeler :Skandiyum(III), 3,4-dihidroksibenzaldehit, 4,5-dihidroksinaftalen-2,7-disodyum sülfonat, potansiyometri, kararlılık sabitleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInvestigation that Interest of Scandium(III) Ion to some Ligands Which Have OxygenDonor Ends.Emel GÜNEYThe complex species formed between scandium(III) and 3,4-dihidroksibenzaldehit(3,4-DHBAL, H2L) and 4,5-dihidroksinaftalen-2,7-disodyum sülfonat (CTA, H2L2-) and theirstability constants are defined, at 25.0 ± 0.1 ºC, by potentiometry and spectroscopy in 0.1 MKCl ionic media. The formations of ScL, ScL(OH) and ScL(OH)2 type complexes of theseligands were verified. These stability constants were calculated with Best programme. Thestabilities of ScL type complexes of CTA and 3,4-DHBAL decrease in the following order:CTA > 3,4-DHBAL.