Taşıt tasarımı için bilgisayar destekli tasarım optimizasyon algoritması geliştirilmesi
Development of a computer aided design optimization algorithm for vehicle design
  1. Tez No: 183776
  2. Yazar: MEHDİ YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FERRUH ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Modal analiz ve modal test, gürültü ve titreşim, Sonlu Elemanlar, Modal analysis, modal test, noise and vibration, FEM
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
TAŞIT TASARIMI Ç N B LG SAYAR DESTEKL TASARIMOPT M ZASYON ALGOR TMASI GEL ŞT R LMESMehdi YILDIZÖZET:Otomobillerdeki gürültü ve titreşimler müşterilerin tercihlerini direk olaraketkiler hale gelmiştir. Satış sonrasında da müşterilerin kullandıkları araca karşı beğenisi,araçlarının ses ve titreşim özellikleri ile doğrudan ilişkilidir. Müşterinin beğenisininkazanılması, firmaların hem iç piyasada hem de dış piyasada daha rekabetçi olmasınısağlayacaktır. Artık günümüz şartlarında, müşterilerin otomobil alırken dikkat ettiklerien önemli unsur, konfor olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir otomobilde konforbakımından en önemli parametreler de gürültü ve titreşimdir.Bu çalışmada bir otomobilin bilgisayar destekli sonlu elemanlar metodunadayalı gürültü ve titreşim analizleri gerçekleştirilmiştir. Yapının gürültü ve titreşimkarakteristikleri belirlenerek aracın belirli frekanslarda yoğunlaşan gürültü ve titreşimnedenleri araştırılmıştır. Eş zamanlı olarak yapılan deneysel ölçümlerle analiz sonuçlarıkarşılaştırılarak uygulanan yöntemlerin doğruluğu tespit edilmiş ve ileride yapılacakbenzer çalışmalarda geliştirilen bu yöntemin tasarım evresinin erken safhalarındakullanılması ile çok maliyetli prototip imali ve çok zaman gerektiren test sayısınınazaltılması hedeflenmiştir.Bu çalışmada araç gövdesinin sonlu elemanlar modelinin oluşturulması veyapısal modal analizler Altair HyperMesh programında, akustik ve titreşim analizleri deLMS Virtual.Lab programında gerçekleştirilmiştir. Sonuçların karşılaştırılması içinLMS Test.Lab programı ve donanımları ile yapılan deneysel ölçümlerdenyararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
DEVELOPMENT OF A COMPUTER AIDED DESIGN OPTIMIZATIONALGORITHM FOR VEHICLE DESIGNMehdi YILDIZABSTRACT:The noise in the vehicle compartment and the vibration on the vehicle bodywhich are very effective parameters for the preference of the humans. After the sale,pleased of the customers is associated with noise and vibration quality of the vehicle.The passenger comfort is key to competition between manufacturers. Any more, intoday conditions the most important thing for the customers is comfort and the mostimportant parameters for the comfort are noise and vibration.In this project, the noise and vibration analysis are made by the computer aidedfinite element method. The noise and vibration characteristics of the structure aredefined and the possible causes of the noise and vibration at a certain frequency havebeen investigated. The validation of the method is identified by the compare of thestructural analysis results with the experimental measurements which are made at thesame time. The object at the feature projects by using this improved method in the earlydesign phases is decrease the making of the expensive prototypes and the number of theexperimental test.The finite element model of the vehicle body and the structural modal analysisare created with the Altair HyperMesh, the NVH analysis is performed by the softwareVirtul.Lab of the LMS. For the compare of the results, the experimental measurementsare used which are performed in the LMS Test.Lab and using measurement systems.