Lise öğrencilerinin çevre eğitimi ve katı atıklar konusundaki bilinç düzeylerinin saptanması
Determination of consciousness level of high school students on the environmental training and solid wastes topics
  1. Tez No: 183821
  2. Yazar: MELTEM MERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GALİP AKAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Eğitimi, Katı Atıklar, Biyoloji Öğretimi, OrtaÖğretim, Environment, Environmentel Training, Solid Wastes, BiologicalEducation, High School Education
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÇEVRE EĞİTİMİ VE KATI ATIKLAR KONUSUNDAKİBİLİNÇ DÜZEYLERİNİN SAPTANMASIMeltem MertÖZBu araştırmada, lise öğrencilerinin çevre, çevre eğitimi, katı atıklar ve geridönüşümlü atıklar konusu ile ilgili bilgi düzeyleri ve çevre sorunlarına karşıduyarlılıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca öğrencilerin çevreye karşı tutum veduyarlılıklarında çevre eğitiminin önemi ve lise düzeyindeki çevre eğitimi için neleryapılabileceğinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırma için Ankara'nın yedi ilçesinde çeşitli liselerde okuyan 1341 öğrenciyedört bölümden oluşan bir test uygulanmıştır. Testin birinci bölümünde kişiselsorular, ikinci bölümde çevre ve katı atıklar ile ilgili bilgi soruları, üçüncü bölümdeçevre ile ilgili kaynak tercihleri, dördüncü bölümde ise öğrencilerin çevreye veçevre sorunlarına karşı duyarlılıklarını saptamayı amaçlayan sorularbulunmaktadır.Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, öğrencilerin bulundukları ilçelere,okudukları okullara, sınıf düzeylerine, günlük gazete alma ve ekoloji ağırlıklıbelgeselleri izleme durumlarına göre çevre eğitimi ve katı atıklar konusundaki bilgive duyarlılıklarının farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca konu ile ilgili bilgitestinde başarılı olan öğrencilerin çevreye karşı duyarlılıklarının, başarısız olanlaragöre daha fazla olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF CONSCIOUSNESS LEVEL OF HIGH SCHOOL STUDENTSON THE ENVIRONMENTAL TRAINING AND SOLID WASTES TOPICSMeltem MertABSTRACTIn this study, the knowledge level of high school students regarding the topics ofenvironment and environmental education and solid wastes and recycling wastesand their sensitivity against environmental problems were studied to determine.Furthermore, it was intended both to determine the importance of environmentaleducation in students? sensitivity and behaviors for environment and to determinewhat can be done for environmental education in high school educational level.A test which consist of four parts was applied to 1341 students studying various highschools in seven different districts of Ankara. The first part of this test includespersonal questions, the second part includes the informational questions regardingenvironment and solid wastes, the third part includes the source preferences ofstudents regarding environment and the forth part includes the questions whichpurposed to determine the high school students? sensitivity against environment andenvironmental problems.It was determined by the results of statistical analysis that the knowledge andsensitivity of high school students for environmental education and solid wastes showvariations accarding to their living districts, their schools, their class level, andaccording to have daily newspaper and to position of watching ecologicaldocumentory films. Furthermore, it was determined the students who are moresuccessful in this test have more sensitivity for environment than unsuccessful ones.