Edirne ilindeki kreş ve gündüz bakımevlerinin iç ve dış ortamında havayla taşınan funguslar ve bakteriler
Airborne fungi and bacteria in the indoor and outdoor of dy-care centers in Edirne city, Turkey
- Tez No: 183858
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ASAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Mikrofungus, Bakteri, ç ortam havası, Dış ortam havası, Kreş, Microfungi, Bacteria, Indoor air, Outdoor air, Day-care center
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
IÖZETEdirne lindeki Kreş ve Gündüz Bakımevlerinin ç ve Dış OrtamındaHavayla Taşınan Funguslar ve BakterilerBu çalışmada, Edirne ilindeki altı yaş öncesi çocukların bulunduğu ve eğitimgördüğü 4 farklı kreş ve gündüz bakımevinin iç ve dış havasındaki bakteri vemikrofunguslar ile yoğunluklarının ve bunların istasyonlara göre, aylık, mevsimsel vemeteorolojik faktörlerle ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla ?YerçekimineDayalı Petri Plak Metodu? kullanılarak içlerinde bakteriler için %5 Koyun Kanlı BeyinKalp nfüzyon Agar, mikrofunguslar için Rose-Bengal ve Streptomycin ilaveli PeptonDekstroz Agar besiyerlerinin bulunduğu petri plaklarının hava ile temas ettirilmesisağlanmak sureti ile, kreş ve gündüz bakımevlerinin 3 farklı iç ortamından ve 1 dışortamından, Ocak 2004-Aralık 2004 tarihlerini kapsayan 12 aylık sürede ayda bir defaolmak üzere örnekleme işlemi yapılmıştır.Mikrofungus izolasyonu için toplam 192 petri plağı kullanılmış ve bu plaklarda907'si iç ortamdan, 1164'ü dış ortamdan olmak üzere toplam 2071 mikrofunguskolonisi sayılmıştır. Bakteri izolasyonu için kullanılan 192 petri plağında da 1406'sı içortamdan, 1714'ü dış ortamdan olmak üzere toplam 3120 bakteri kolonisi sayılmıştır.Çalışma sonucunda, 30 mikrofungus cinsine (Acremonium, Alternaria,Arthrinium, Aspergillus, Bahusakala, Beauveria, Ceuthospora, Chaetomium,Cladosporium, Curvularia, Drechslera, Epicoccum, Eurotium, Fusarium, Mycotypha,Myrotechium, Paecilomyces, Penicillium, Pestalotiopsis, Phoma, Ramichloridium,Rhizopus, Scopulariopsis, Stachybotrys, Stemphylium, Torula, Trichoderma,Trictothecium, Ulocladium, Verticillium) ait 75 mikrofungus türü ile Gram(+) kok,Gram(+) basil ve Gram(-) basillere ait bakteriler tespit edilmiştir.Cladosporium, Penicillium, Alternaria en sık izole edilen mikrofungus cinsleriiken, Penicillium 26 türle en fazla tür zenginliğine sahip mikrofungus cinsi olmuştur.Staphylococcus, Bacillus ve Corynebacterium ise en sık izole edilen bakteri cinsleridir.Araştırma süresince her ay Alternaria, Cladosporium, Penicillium cinsleri ve sporsuzmikrofunguslar bulunmuştur. Her ay bulunan bakteri cinsleri ise Staphylococcus,Streptococcus, Bacillus ve Corynebacterium'dur.Araştırma periyodu boyunca izole edilen bakteri ve mikrofungus cinslerinin vetoplam bakteri ve mikrofungus konsantrasyonlarının, çeşitli meteorolojik faktörlerlearasında ilişki olup olmadığını tespit etmek amacıyla istatistiksel analizler yapılmıştır.Yapılan korelasyon analizleri sonucunda dış ortamdaki aylık toplammikrofungus sayısı ile aylık ortalama sıcaklık arasında pozitif, aylık ortalama rüzgarhızı arasında negatif ilişkiler; dış ortamdaki aylık toplam bakteri sayısı ile günlükortalama nisbi nem, aylık ve günlük ortalama yağış miktarı arasında da negatif ilişkilerbulunmuştur. En fazla izole edilen Cladosporium, Penicillium, Alternaria mikrofunguscinslerinin ve sporlu Gram(+) basil bakterilerin dış ortam aylık konsantrasyonları ileçeşitli meteorolojik parametreler arasında ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAirborne Fungi and Bacteria in the Indoor and Outdoor of Day-CareCenters in Edirne City, TurkeyIt was aimed to investigate the densities, monthly and seasonal distribution andrelation with climatic factors of indoor and outdoor microfungi and bacteria in four day-care centers of Edirne city. Samples were collected one month intervals and over aperiod of 12 months between January 2004-December 2004, by exposing petri plateswhich contained Pepton Dextrose Agar with Rose Bengal and Streptomycin formicrofungi and Brain Heart Infusion Agar with Sheep Blood 5% for bacteria to air(Petri Plate Gravitational Settling Method).The 192 petri plates were used for microfungi and bacteria isolations and a totalof 2071 microfungi (907 of indoor and 1164 of outdoor) and 3120 bacteria colonies(1406 of indoor and 1714 of outdoor) were counted in these plates.As a result of this study, 30 microfungal genera (Acremonium, Alternaria,Arthrinium, Aspergillus, Bahusakala, Beauveria, Ceuthospora, Chaetomium,Cladosporium, Curvularia, Drechslera, Epicoccum, Eurotium, Fusarium, Mycotypha,Myrotechium, Paecilomyces, Penicillium, Pestalotiopsis, Phoma, Ramichloridium,Rhizopus, Scopulariopsis, Stachybotrys, Stemphylium, Torula, Trichoderma,Trictothecium, Ulocladium, Verticillium), 75 microfungal species and Gram(+) coc,Gram(+) bacil and Gram(-) bacil bacteria were isolated from indoor and outdoor air ofday-care centers.Most populous microfungi were Cladosporium, Penicillium, Alternaria, whilethe genus of most species richness was Penicillium. Staphylococcus, Bacillus andCorynebacterium were the most abundant bacterial genera in this study areas.During sampling, Alternaria, Cladosporium, Penicillium and non-sporulatingmicrofungi were isolated every months. However, Staphylococcus, StreptococcusBacillus and Corynebacterium bacteria were found in all months.Statistical analyses were performed between concentrations of total microfungiand bacteria and concentrations of microfungi and bacteria genera isolated duringinvestigation and some meteorolojical factors.While positive correlation was found between the concentration of monthlyoutdoor microfungi and average monthly temperature, negative correlation was foundbetween the concentration of monthly outdoor microfungi and average monthly windvelocity and also between the monthly outdoor bacteria concentration and average dailyrelative humidity, average monthly and daily rainfall parameters. Some correlationswere found between the monthly outdoor concentrations of most isolated microfungalgenus (Cladosporium, Penicillium, Alternaria) and various meteorological factors.