Çevre biyoteknolojisi uygulamalarında biyosorpsiyonun yeri
The importance of biosorption in environmetal biotechnology
- Tez No: 183864
- Danışmanlar: PROF.DR. AİDA ŞAHMUROVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağır metal giderimi, biyosorpsiyon, biyokütle, Heavy metal removal, biosorption, biomass
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziÇEVRE BİYOTEKNOLOJİSİ UYGULAMALARINDABİYOSORPSİYONUN YERİAyşenur ÖZVARDARLITrakya ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüÇevre Mühendisliği Ana Bilim DalıDanışman: Prof. Dr. Aida ŞAHMUROVA2006, sayfa: 91Günümüzde ağır metallerin yarattığı su kirliliği önemli bir problem teşkiletmektedir. Ağır metallerin zehirleyici özellikleri ve çevre üzerinde yarattıkları olumsuzetkilerden dolayı, endütriyel atıksulardan ağır metal giderimi konusunda çeşitli metodlargeliştirilmiştir. Bunlar arasında iyon değişimi, ters osmoz, çöktürme, solventekstraksiyonu, membran teknolojileri, elektrokimyasal işlemler, sorpsiyon yeralmaktadır. Bununla birlikte, teknik ve ekonomik zorluklardan dolayı bu metodlarınkullanımı bazen sınırlı olmaktadır. Biyosorpsiyon metodunun bu konvansiyonelmetodlara göre en önemli avantajları; düşük maliyet, yüksek verim, kimyasal veyabiyolojik çamurun azaltılması, ilave nitrüent gereksinimi olmaması, biyosorbentinyeniden kullanılabilmesi, metal geri kazanımı olasılığıdır.Atık sulardan toksik metallerin gideriminde kullanılabilecek yeni teknolojiarayışları, gözleri çeşitli biyolojik materyallerin metal bağlama kapasitesine dayananbiyosorpsiyon teknolojisine çevirmiştir. Alg, bakteri, mantar, maya gibimikroorganizmaların potansiyel metal sorbentleri olarak kullanılabilecekleriispatlanmıştır.Hem ölü hem de canlı mikroorganizmalar metalleri tutma özelliğinesahiptir. Çözeltideki metal iyonları, hücre duvarlarındaki biyopolimerlerde bulunankimyasal, fonksiyonel gruplarla tutulurlar.
Özet (Çeviri)
SUMMARYMaster of Science ThesisTHE IMPORTANCE OF BIOSORPTIONIN ENVIRONMENTAL BIOTECHNOLOGY APPLICATIONSAyşenur ÖZVARDARLITrakya UniversityInstitute of ScienceÇorlu Environmental Engineering Main DepartmentWater contamination with heavy metals is a very important problem in thecurrent world. Considerable attention has been paid to methods for removal fromindustrial wastewaters because they pose serious environmental problems and aredangerous to human health. A number of methods are available to remove toxic metalsfrom water; ion exchange, reverse osmosis, precipitation, solvent extraction, membranetechnologies, electrochemical treatment, sorption, etc. However, the application of suchprocesses is sometimes restricted because of technical or economic constraints. Themajor advantages of biosorption over conventional treatment methods include; low cost,high efficiency, minimisation of chemical and biological sludge, no additional nitruentrequirement, regeneration of biosorbent and possibility of metal recovery.The search for new technologies involving the removal of toxic metals fromwaste waters has directed attention to biosorption, based on the metal binding capacitiesof various biological material. Algae, bacteria, fungi, and yeast have proved to bepotential metal sorbents. Either living or nonliving cells are capable of accumulatingheavy metal ions. The metal ions in solution are adsorbed through interactions withchemical functional groups found in the cell wall biopolymers.