Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L. )çeşitlerinde farkı sıra arası ve tohumluk miktarının verim ve kalite unsurlarına etkileri
Effects of different row spacings and seeding rates on yeld and quality components in some bread wheat cultivars (Triticum aestivum L. )
- Tez No: 183899
- Danışmanlar: PROF.DR. TEMEL GENÇTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday, sıra arası açıklığı, tohumluk miktarı, tane verimi, verim unsurları, Bread wheat, row spacing, seeding rate, grain yield, yield components, qualitycomponents
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
YÜKSEK L SANS TEZBAZI EKMEKL K BUĞDAY (Triticum aestivum L.) ÇEŞ TLER NDE FARKLI SIRAARASI VE TOHUMLUK M KTARININ VER M VE KAL TE UNSURLARINAETK LERAlpay BALKANTRAKYA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARLA B TK LER ANAB L M DALIÖZETBu araştırma, 2003-2004 ve 2004-2005 yetiştirme yıllarında, Trakya Üniversitesi,Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü, Uygulama ve Deneme Alanı'nda, bölünenbölünmüş parseller deneme deseninde üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada, dörtfarklı sıra arası açıklığı (17, 34, 51 ve 68 cm) ve iki farklı tohumluk miktarının, TrakyaBölgesi'nde yaygın olarak yetiştirilen üç ekmeklik buğday çeşidinin (Pehlivan, Flamura-85 veSaraybosna) verim ve kalite unsurlarına etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Sıra arası açıklığının arttırılmasıyla bitkide başak sayısı, başak uzunluğu ve başaktatane sayısı artmış; tane verimi, m2'deki başak sayısı ve hasat indeksi ise, azalmıştır. Sıra arasıaçıklığın bitki boyu, başakta tane ağırlığı, başaklanma gün sayısı, olgunlaşma gün sayısı, bintane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı, yaş gluten miktarı, gluten indeksi,sedimantasyon ve gecikmeli sedimantasyon üzerine etkilerinin yıllara göre farklı olduğusaptanmıştır.Sıra arası açıklığına bağlı olarak tohumluk miktarının arttırılmasıyla tane verimi,m2'deki başak sayısı, bitki boyu, başakta tane ağırlığı, hasat indeksi, bin tane ağırlığı,hektolitre ağırlığı ve gluten indeksi artmıştır. Bitkide başak sayısı, başak uzunluğu, başaktabaşakçık sayısı, başakta tane sayısı, başaklanma gün sayısı, protein oranı, yaş gluten miktarı,sedimantasyon ve gecikmeli sedimantasyon değeri azalmıştır. Tohumluk miktarınınolgunlaşma gün sayısı üzerine etkileri ise, yıllara göre değişmiştir.2006
Özet (Çeviri)
MASTER THESISEFFECTS OF DIFFERENT ROW SPACINGS AND SEEDING RATES ON YIELDAND QUALITY COMPONENTS IN SOME BREAD WHEAT CULTIVARS (Triticumaestivum L.)Alpay BALKANTRAKYA UNIVERSITYGRADUATE SCHOOL OF NATURAL AND APPLIED SCIENCEDEPARTMENT OF FIELD CROPSABSTRACTThis research was carried out in experimental field of Field Crops Department ofTekirdağ Agricultural Faculty of Trakya University at Tekirdağ in randomized split splitblocks design with three replications for two years (2003-2004 and 2004-2005 growingseasons). The objective of this study was to determine the effects of some different rowspacings (17, 34, 51 and 68 cm) and seeding rates on yield and quality components of threebread wheat cultivars (Pehlivan, Flamura-85 and Saraybosna) commonly grown in Trakyaregion.Based on the results of this study, some yield charecters of bread wheat cultivars suchas number of spikes per plant, spike length, and number of grains per spike have been affectedpositively by increasing row spacings as some other charecters such as grain yield per decare,number of spikes per square meter and harvest index have been affected negatively. However,effects of row spacings on some yield and quality characters such as plant height, grainweight per spike, number of heading days, number of maturing days, 1000 grain weight, testweight, protein rate, wet gluten, gluten index, sedimentation and retarded sedimentationvaried from year to year.On the other hand, some yield and quality characters of wheat cultivars such as grainyield per decare, number of spikes per square meter, plant height, grain weight per spike,harvest index, 1000 grain weight, test weight and gluten index have been affected positivelyby increasing of seeding rates depend on different row spacings. But, number of spikes perplant, spike length per plant, number of spikelets per spike, number of grain per spike, numberof heading days, protein rate, wet gluten, sedimentation and retarded sedimentation have beeneffected negatively by increasing of seed rates depend on different row spacings. Effects ofseeding rates on the number of maturing days varied between years as it increased in the firstyear and decreased the second year of study.2006