Metil parationla muamele edilen sıçan dokularında sülfidril grubu konsantrasyon değişimlerinin tespit edilmesi
Determination pf sulphydryl level alterations in rat tissue that exposed to methyl parathion
- Tez No: 183942
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DENİZ YILDIZ, PROF.DR. HAYDAR ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Metil paration, Oksidatif stres, Sülfidril grupları, Sıçan dokuları, Methyl Parathion, Oxidative Stress, Sulfhydryl Groups, Rat Tissue
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZETMET L PARAT ON LE MUAMELE ED LEN SIÇAN DOKULARINDASÜLF DR L GRUBU KONSANTRASYONU DEĞ Ş MLER N N TESP TED LMESMetil paration (0,0-dimethyl 0-4-nitrophenyl phosphorothioate) tarım sektöründeve böceklerin hijyenik kontrolünde oldukça yaygın olarak kullanılan organofosfat grububir insektisit olup insanlar ve diğer memeliler için oldukça toksik bir etkiye sahiptir.Metil parationa maruz kalma başlıca soluma, deriden temas yoluyla ve ağızdanalınmasıyla olmaktadır. Metil parationun dokudaki başlıca hedefi ise asetilkolinesterazenzimidir. Akut metil paration zehirlenmelerinde akut abdominal kramplar, midebulantısı, kusma, ishal, aşırı tükrük üretimi, terleme, baş dönmesi gibi semptomlarortaya çıkmakta olup solunum yetmezliği ve kalp durmasıyla ölüm meydanagelmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, metil parationa maruz bırakılan sıçandokularında serbest ve proteine bağlı sülfidril grubu içeriğindeki değişimleri araştırmakolarak belirlenmiştir. Serbest ve proteine bağlı sülfidril grubu seviyeleri oksidatif streseneden olan ajanların etkisiyle genellikle düşmekte olup metil paration toksisitesinin,dokuların sülfidril içeriğinde nasıl bir değişime neden olacağı bu araştırmanın konusuolarak belirlenmiştir. Bu çalışmada 6 haftalık Wistar Albino erkek sıçanlar kullanılmışolup sıçanlar üç ay süresince metil parationa maruz bırakıldıktan sonra sıçanlarınkaraciğer, beyin ve böbrek dokuları çıkarılarak bu dokulardaki serbest ve proteine bağlısülfidril grubu konsantrasyonları belirlenmiştir. Ayrıca, plazma laktat dehidrogenazenziminin aktivitesi de ölçülmüş olup sonuçlar, metil parationa maruz kalmanın sıçandokularındaki serbest ve proteine bağlı sülfidril grubu konsantrasyonunu önemli ölçüdeazalttığı gözlenmiştir. Bununla birlikte, kontrol grubuyla kıyaslandığında laktatdehidrogenaz enziminin seviyesinde önemli bir değişim olmadığı saptanmıştır.Sıçanların karaciğer, beyin ve böbrek dokularındaki serbest sülfidril grubukonsantrasyonları sırasıyla 3,78 ± 0,1 µmol/100 mg, 1,56 ± 0,08 µmol/100 mg, 2,16 ±0,08 µmol/100 mg olarak tespit edilmiştir. Metil parationa maruz kalan sıçanlarda isebu değerler 0,536 ± 0,1 µmol/100 mg, 1,06 ± 0,1 µmol/100 mg ve 0,108 ± 0,1 µmol/100mg olarak tespit edilmiştir. Metil parationa maruz kalan sıçanların karaciğer ve böbrekdokularındaki proteine bağlı sülfidril grubu konsantrasyonlarında da önemli ölçüdeazalma gözlenmiştir. Bununla birlikte, proteine bağlı sülfidril grubu konsantrasyonubeyin dokusunda önemli bir değişim göstermemiş olup, üç aylık bir süre için metilparationa maruz bırakılan sıçanların dokularında serbest ve proteine bağlı sülfidril grubukonsantrasyonlarında düşmeye neden olmaktadır. Bununda, metil parationuntoksisitesine bağlı oksidatif stresten kaynaklanmış olabileceği sonucuna varılmıştır.2006, 32 Sayfa
Özet (Çeviri)
IIABSTRACTDETERMINATION OF -SH LEVEL ALTERATIONS IN RAT TISSUE THATEXPOSED TO METHYL PARATHIONMethyl parathion (0,0-dimethyl 0-4-nitro-phenyl phosphorothioate) is anorganophosphorus compound that is widely used as an insecticide in agriculture andhygienic control of insects. Well known that is methyl parathion is highly toxic tomammals and humans. Exposure to methyl parathion occurs by inhalation, dermalabsorption and by ingestion. That main target of methyl parathion is acetylcholinesterase enzyme which exists at synapses. Acute exposure to methyl parathioncan cause abdominal cramps, nausea, vomiting, diarrhoea, increased salivation,sweating, convulsion, respiratory and cardiac arrest and even death. In this study, sixweeks old Wistar albino male rats were used. Methyl parathion was added at 4 mg/kgdoses in rat?s foods. Rats were given orally with this food for 3 months and rats wereanaesthetized by CO2 and than the liver, brain and the kidney were extracted. Free -SHand total -SH concentrations were detected in these tissues. In addition, plasma lactatedehydrogenase (LDH) level was estimated to form an opinion about the level of celldamage. At none of the rats that treatment with methyl parathion wasn?t seen acuteintoxication during three months. After all of these estimations, we have determinedthat free -SH and total -SH concentrations in the liver, brain and the kidney tissues ofrats treated with Methyl parathion were less than control group. And we did not detectany difference between control and experiment groups in respect for plasma LDHlevels. These results showed that methyl parathion metabolism is related to the -SHlevels and in this respect, -SH concentration decrease during the metabolism of methylparathion. The free -SH concentrations of the liver, brain and the kidney is 3,78- 1,56and 2,16 µmol/100 mg tissue respectively in control groups. Free -SH concentrationswere determined that 0,536- 1,06 and 0,108 µmol/100 mg tissue respectively inexperiment groups. Total -SH concentrations of the liver, brain and the kidney is 47,52-21,36 and 35,52 µmol/100 mg tissue respectively in control groups. Total -SHconcentrations were determined that 34,24- 18,00 and 16,56 µmol/100 mg tissuerespectively in experiment groups. Our results also indicated that methyl parathiontreatment results in depletion of -SH groups which may lead to oxidative stress. Thus itwas concluded that methyl parathion toxicity may partly result from depletion ofantioxidant and oxidative stress.2006, 32 Pages