Kamyonlarda örnek bir direksiyon sistemi, optimizasyonu ve değerlendirilmesi
A representative steering method system optimization and evaluation in trucks
- Tez No: 184053
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH CEMAL KUŞHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: direksiyon sistemi, direksiyon sistemi optimizasyonu, araç dinamiğikaraktestikleri, hareketli bilya tipli direksiyon dişli kutusu, ackermann geometrisi, steering system, steering system optimisation, vehicle dynamiccharacterictics, recirculating balls steering gearbox, ackermann geometry
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZETBu tez çalışmasında Ağır Ticari Vasıtalardaki (Kamyon) direksiyon sistemleri veelemanları, sistemin optimizasyonu incelenmiştir.Direksiyon kolonu optimizasyonu yapılırken maliyet ve zamanı en azaindirgemek için ADAMS programı kullanılmıştır. IDEAS programında oluşturulanIGES 3 boyutlu modeller ADAMS programına atılmış, dizayn sınır şartları konularaksimülasyonlar yapılmıştır.Direksiyon kolonu ve direksiyon kutusu dizaynlarının ve buna bağlı olarak araçdinamiği karakteristiklerin ortaya konulması ve incelenmesi için hem objektif(ölçümsel) hem de sübjektif (yorumsal) değerlendirmeler yapılmıştır.Yapılan bu çalışmaların sonucunda, objektif ve subjektif değerlendirmesonuçlarının dizayn parametre çıktılarını, ADAMS simulasyon değerlerini sağladığı,teyid ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn this thesis, a typical steering system and components of Heavy CommercialVehicles (Trucks) and also system optimisation has been studied.A commercial software ( ADAMS) was used for optimisation. 3D IGES modelswere created using IDEAS and they were imported to ADAMS. Under the specifieddesign boundary conditions, simulations were performed to evaluate dynamic results.Both objective and subjective appraisals were performed to evaluate andinvestigate the steering column, steering gear box design and related vehicle dynamicscharacteristicsBy this study, it is seen that the results of objective and subjective appraisalsresults are verifying and approving the design parameters and ADAMS simulationoutputs.