Deprem hasarlarının bir bileşeni olarak alkali silika reaksiyonları
Alkali silica reactions as a component of earthquake damage
- Tez No: 184172
- Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL ÇORAPÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Alkali-silis reaksiyonu, çimento-agrega ilişkisi, reaktif silisI
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZETBu çalışmada deprem hasarlarının yoğun olduğu bölgelerde hasar analizi yapabilmekamacıyla, Melen çayının Düzce Akçakoca yöresinden geçen bazı alanlardan teminedilen agregaların alkali-silika reaksiyonu yönünden reaktivitesi araştırılmıştır. Bureaktiviteyi ölçmek amacıyla , bu agregalarla birlikte puzolanik ve portlandçimentoları kullanılarak, çimento alkalilerinin agrega ile reaksiyonu sonucugenleşmelerinin olup olmadığı deneylerle araştırılmıştır. Deneysel çalışmadaHızlandırılmış Harç Çubuğu Yöntemi ( ASTM C1260 ) uygulanmıştır ve numunelerüzerinde çeşitli mekanik deneyler yapılmıştır.Birinci bölümde; genel olarak agrega ve çimento çeşitleri ve tanımlamalarına yerverilmiştir. Agrega-çimento ara yüzeyindeki etkileşimler açıklanmaya çalışılmıştır.İkinci bölümde; alkali-silis reaksiyonunun (ASR) tanımlaması yapılmış vemekanizması açıklanmıştır. ASR'nun belirtileri ve betonu ne şekilde etkilediğiirdelenmiş ve teşhisle birlikte kontrol altına alma yöntemlerine yer verilmiştir.ASR'nu etkileyen faktörler incelenerek, ana bileşenlerden agrega ve çimentonun daözelliklerinin reaksiyonu nasıl etkilediği açıklanmış ve bölümün sonunda ASRtanımlaması örneklerle desteklenmiştir.Üçüncü bölümde; alkali-silis reaksiyonunun tespit yöntemleri ve konu ile ilgilimevcut standartlar açıklanmıştır.Dördüncü bölümde; reaktivitesi araştırılacak olan agregaların ve birliktekullanıldıkları çimentoların özellikleri anlatılarak , deneysel çalışmaların sonuçlarısunulmuştur.Sonuç olarak, araştırma kapsamında yapılan deneyler sonucunda elde edilen verilerdeğerlendirilmiş ve ileride bu konuyla ilgili yapılacak çalışmalar için önerilerdebulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn this thesis, the reactivity of agregates, , with respect to alkali-silica reaction (ASR)was investigated. The agregates taken from some locations of Düzce Akçakoca zonewhere Melen stream is running for this study. To measure this reactivity, whethercement alkalis expand due to their reaction with agregas was investigatedexperimentally using puzolonic and portland cement binders. During the experimentsAccelerated Mortar Tube Method (ASTM C1260) was applied and several mechanicexperiments were carried on samples.In the first chapter; types of agregates and cement were descripted. The interactionsat the agrega-cement interface were explained.In the second chapter; alkali-silica reaction (ASR) was defined and the mechanismwas explained. The signs of ASR and how it affects the concrete were explicated andthe methods to limit these effects were stated. The properties agregate and cement,effect on the reaction were explained by investigating the facts that affect ASR andat the end of the chapter, the definition of ASR was supported with examples.In the third chapter; the detection methods on alkali-silica reaction and the presentstandarts related to this subject were explained.In the fourth chapter; the reactivity properties of chement was used as binder wereexplained and the results of the experiments were discussed.In the last chapter; the data obtained as a result of the experiments within the contextof the research were evaluated and a proposal for future work was proposed.Keywords : Alkali-silica reaction, cement-agregate relation, active silicaII