Türkiye'de etkili matematik öğrertimi için 1968-2005 yılları arsında geliştirilen ilköğretim (1-5) matematik programlarının incelenmesi
Primary education classess the factors affect the success in mathematics education
- Tez No: 184195
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematik öğretimi, Matematik öğretim programı, Matematics education, The programme of matematics education.i
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETTÜRKİYE'DE ETKİLİ MATEMATİK ÖĞRETİMİ İÇİN 1968-2005YILLARI ARASINDA GELİŞTİRİLEN İLKÖĞRETİM (1-5) MATEMATİKÖĞRETİM PROGRAMLARININ İNCELENMESİÖZEN, HamiyetYüksek Lisans Tezi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof. Dr. Ekrem SAVAŞEkim 2005, 72 sayfaBu araştırma 1968'den itibaren geliştirilen programlara göre 2005ilköğretim matematik programının (1-5) ne gibi olumlu ve olumsuz yönleriolduğunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada uygulayıcı öğretmenlerin veilköğretim müfettişlerinin görüşlerini toplayarak 2005 ilköğretim matematikprogramının uygulamadaki bugünkü durumu incelenmiştir.Araştırmada öğretmenlerin ve ilköğretim müfettişlerinin 2005 ilköğretimmatematik programı(1-5) hakkında verdikleri cevaplara göre şu sonuçlar eldeedilmiştir:1- Program sınıf seviyelerine uygun olup, matematik dersini cazip halegetirmekte ve öğrencilerin başarısını arttırmaktadır.2- Programa eklenen konular ve programda yer alan etkinliklermatematik dersini öğrenmeyi kolaylaştırmaktadır.3- Okullarda takip edilen matematik ders kitapları öğrenci seviyesineuygun olmakla beraber programı uygularken ders kitapları dışındayardımcı kaynaklar kullanılmakta ve programda öğrencilerin algıladıklarıkonularda plan dışına ve konu seviyesinin üstüne çıkmak gerekmektedir.4- Araç-gereç temin etmede ve birleştirilmiş sınıflarda etkinlikleruygulanırken zorluklarla karşılaşılmaktadır.5- Programın içeriği yoğun olmamakla birlikte programdaki etkinlikleriçin daha çok süreye ihtiyaç duyulmakta fakat ders için ayrılan süreyetersiz kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPRIMARY EDUCATION CLASSESS THE FACTORS AFFECT THESUCCESS IN MATHEMATICS EDUCATIONÖZEN, HamiyetMsc, Elemantry Schools Science and Mathematics Education Department.Supervisor:Prof. Dr. Ekrem SAVAŞOctober 2005, 72 pagesThis study has been researched to examine the negative and positiveeffects of matematics programmes( From 1st to 5th primary school classes)developed since 1968 on the programmes thad developed 2005. In the study , theresearcher searched the current stituation of the programme by gathering thethoughts of teachers.In research , the results below have been got according to teachers?thoughts about 2005 proggrame of primary school classes from 1st to 5th ;1- Both the programme is suitable for he level of the classes and makesthe lesson more atractive so it increases the success of the students.2- The subjects added to the programme and the activities in programmehas been simplified learning matematics.3- The matematics books used in schools are suitable for the level of thestudent, however , when applying the programme some suportivesources have been used and it is necessary to use the sources out of theplan and level up of the subjects.4- There have been some difficulties when getting metarials and usingthem in the combined classes.5- Although the content of the programme is not so dense , there shouldbe more time for activities but the duration for he lesson is not enough.